ODRŽAN SASTANAK

VSTV BiH i Delegacija EU pokrenuli inicijativu za uvrštavanje rješavanja sporova u obrazovanje pravnih fakulteta

Tokom okruglog stola zaključeno je da saradnja između akademske i pravosudne zajednice mora biti kontinuirana

Sa sastanka. VSTV BIH

A. O.

26.5.2022

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH pokrenulo je inicijativu kojom se predlaže da studenti pravnih fakulteta tokom obrazovanja stiču vještine potrebne za alternativno rješavanje sporova na javnim pravnim fakultetima.

Alternativno rješavanje sporova, kao dio obrazovnog sistema, bilo je i u fokusu okruglug stola koji je VSTV BiH organizovao 26. maja 2022. godine u Sarajevu, kojem su prisustvovali dekani, profesori i asistenti univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bihaću te predstavnici pravosudne zajednice.


Akademska zajednica

Akademska zajednica pozdravila je inicijativu ove vrste, ali i ukazala na potrebu veće angažovanosti pravosudne zajednice u promovisanju alternativnih načina rješavanja sporova.

Tokom okruglog stola zaključeno je da saradnja između akademske i pravosudne zajednice mora biti kontinuirana, da uvođenje alternativnih rješavanja sporova u obrazovne programe pravnih fakulteta mora biti harmonizovano kao i da pravni fakulteti trebaju promjeniti trenutni pristup ovoj oblasti.

Izučavanje ove oblasti tokom studija za rezultat bi trebalo imati intenzivniju upotrebu alternativnih načina rješavanja sporova, u predmetima u kojim je to moguće, što bi se dalje direktno reflektovalo na efikasnost samih sudova. 

Brže rješavanje

Na ovaj način sudovi bi bili značajnije rasterećeni što bi vodilo ka bržem rješavanju predmeta i većem broju rješenih predmeta.

Uvrštavanje ove oblasti u obrazovne programe pravnih fakulteta jedan je od segmenata šire inicijative sistemskog unapređenja alternativnog rješavanja sporova (ARS), koju VSTV BiH provodi u okviru Projekta IPA 2019, uz finsnsijsku podršku EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.