ŽESTOKA RASPRAVA

Žuljević: Ovo je državni udar, prodaje se država za 7 miliona KM

Dajete nekome mogućnost da podijeli 3,5 milijarde sam onako kako god želi i misli, bez ikakve mogućnosti korekcije stava u smislu poslovnika, rekao je Žuljević

Aner Žuljević: Ovo je državni udar, prodaje se država za 7 miliona KM. SCREENSHOT

Piše: S. S.

26.5.2022

Žestoka rasprava se vodi na Domu naroda Federacije, a na dnevnom redu su izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovom izmjenom se mijenja samo jedan član, što je pojasnio predlagač delegat Ivo Tadić (HDZ).

- Mijenja se član 12. a), vezano za uputstva koja daje Federalno ministarstvo, a vezano za raspodjelu javnih prihoda, koja idu svake godine. Nakon izmjene ovog zakona odmah osam dana nakon usvajanja bi išlo do raspodjele sredstava. Ako sam dobro upućen riječ je o 7,1 milion KM, koji bi se trebali odmah raspodijeliti na račun ostalih kantona. Klub Hrvata je jedinstven kada je u pitanju raspodjela ovim sredstava - rekao je Tadić.

Onda je uslijedio žestok odgovor delegata Anera Žuljevića (SDP).

- Ovo je presedan. Mi smo trenutno u situaciji da ministar finansija iz HDZ-a blokira izbore, a ovdje se daje pravo da koliko god želi puta u toku godine ministrica (Federalna ministrica finansija Jelka Miličević) raspodijeli pare i potpuno pomnoži s nulom Zakon o budžetu i izjave o fiksalnoj odgovornosti. Ovo je državni udar kada dajete nekome mogućnost da podijeli 3,5 milijarde sam onako kako god želi i misli, bez ikakve mogućnosti korekcije stava u smislu poslovnika. Delegati iz drugih kantona moraju shvatiti da prodaju državu za 7 miliona maraka - rekao je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.