SARAJEVO

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministricom Tras o situaciji u BiH

Ministrica Tras je naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu

Sa današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

26.5.2022

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali sa ministricom Liz Tras (Truss) o ukupnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva. Tema razgovora je bila aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, regiji zapadnog Balkana, kao i ostatku Evrope. Sva tri člana Predsjedništva BiH iznijela su svoje viđenje situacije u BiH, ali i ulogu Velike Britanije u BiH.

Ministrica Tras je naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu. U cilju unapređenja sigurnosnog i ekonomskog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom i zemljama regije, ministrica Tras najavila je, u saradnji sa partnerima, mobilizovanje investicija u regiju. 


Ovim investicijama planira se ojačati partnerski odnos i dati podrška stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije. Ovo se posebno odnosi na jačanje infrastrukture i energetskog sektora. Kao dio stalne predanosti napretku i miru u regiji, Vlada UK je imenovala sir Stjuarta Piča (Stuart Peach), koji je već boravio u posjeti BiH, za posebnog izaslanika za zapadni Balkan.


Članovi Predsjedništva BiH su istakli značaj investiranja u Bosnu i Hercegovinu, koje doprinosi jačanju ekonomskog sektora, kao ključnog faktora u izgradnji prosperitetne budućnosti u zemlji, i u tom kontekstu izrazili zahvalnost Vladi UK, na najavljenim investicijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.