SPORTSKA LEGENDA

U utorak svečano otkrivanje spomenika legendarnom Mirzi Delibašići

Naša obaveza je da budemo čuvari istinskih vrijednosti, a Mirza Delibašić je istinska vrijednost našeg grada i BiH, kazao je Magoda

N. Ć.

27.5.2022

Konferencija u Općini Centar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Svečano otkrivanje spomenika legendarnom bh. košarkašu Bosne i Hercegovine Mirzi Delibašiću obavit će se u utorak, 31. maja, s početkom u 19.00 sati na platou KSC Skenderija, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije u Općini Centar Sarajevo.

Među prisutnima bili su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, direktor filijale ASA Osiguranje Sarajevo Admir Bukva, direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić, te član žirija i Organizacionog odobra za postavljanje spomenika Danko Delibašić, sin legendarnog košarkaša.




Istinska legenda

Turistička zajednica KS “Visit Sarajevo” na čelu sa predsjednikom Kenanom Magodom s ponosom je podržala projekat postavljanja spomenika legendarnom bh. košarkašu Mirzi Delibašiću. U svom obraćanju, predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda podsjetio je da trebamo biti čuvari istinskih vrijednosti.

- Spomenik Mirzi Delibašiću treba postati centralno mjesto okupljanja svih Sarajlija i svih turista. Naša obaveza je da budemo čuvari istinskih vrijednosti, a Mirza Delibašić je istinska vrijednost našeg grada i Bosne i Hercegovine. Obaveza Turističke zajednice KS je da u budućnosti uvrsti spomenik Mirzi Delibašiću, njegov lik i djelo, u sve promotivne aktivnosti i predstavi na međunarodnom tržištu kao izuzetno važan dio turističke ponude - poručio je Magoda.

Dobra poruka

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić kazao je da je nakon provedene konkursne procedure, na veliko zadovoljstvo, prvu nagradu odnio skluptor Adis Lukač, bh. umjetnik iz Tuzle.

- Tako su Tuzla, rodni grad Mirze Delibašića I Sarajevo na neki način isprepleteni u ovoj priči. Spomenik će biti postavljen na postolju ispred kojeg je će biti iskelasana poruka Mirzi Delibašiću i navedeni sve njegovi trofeji i nagrade koje je osvojio u karijeri. Sarajevo se nikada neće na pravi način odužiti našem najvećem sportisti svih vremena, ali mislim da je ovo jedna dobra poruka koju šalju Općina Centar i Kanton Sarajevo - kazao je Mandić.

Veliko postignuće

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić rekao je da ga čini posebno sretnim i ponosnim da je Mirza Delibašić, prije svega bio njegov prijatelj, direktor, njegov trener i iskreni savetnik, koji je imao utjecaja na njegovu sportsku karijeru.

- U saradnji Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta KS, uz saglasnost Vlade KS, podršku Turističke zajenice KS i ASA Osiguranja, za četiri dana imat ćemo priliku da djelo našeg umjenika Adisa Lukača zasija u punom sjaju, na način da se odužimo velikanu bh. sporta. Spomenik sam po sebi je mjesto koje podsjeća kakvog smo velikana imali. Mirzino mjesto uvijek je bilo u Skenderiji. Mislim da je najbolji način da se i na ovaj način odužimo za sve što je veliki sportaš postigao. U vremenu koje je ispred nas, generacije budućih sportista koje budu dolazile na plato KSC Skenderija siguno će imati da vide i porčitaju šta je Mirza Delibašić osvojio u karijeri – dodao je Avdić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.