SREBRENICA

Obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima: Za ukop spremna 51 identifikovana žrtva genocida

Počele su pristizati i prijave za "Marš mira" i očekuje se od 4.500 do 5.000 učenika

Piše: S. Smajlović

27.5.2022

Sa sjednice Organizacionog odbora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Organizacioni odbor (OO) za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u julu 1995. godine zaštićene zone UN-a, danas je razmatrao dosadašnje aktivnosti 11 pododbora i usvojio nacrt programa manifestacije i komemoracije 11. jula u Potočarima.

Kako je za „Avaz“ kazao Hamdije Fejzić, predsjednik OO, pripreme za ovogodišnje obilježavanje genocida teku ustaljenom dinamikom. Naglasio je da svi pododbori u određenim rokovima izvršavaju planirane obaveze.

- Prema posljednjim podacima Instituta za traženje nestalih BiH, do sada je za ukop i kolektivnu dženazu spremna 51 identifikovana žrtva genocida. Očekuje se da će broj identifikovanih do komemoracije biti veći- naglasio je Fejzić.

I pripreme za „Marš mira 2022“ od Nezuka do Potočara teku planiranom dinamikom. Trenutno se izvode radovi na uređenju trase, duge 110 kilometara.

- Do sada je na tri dionice postavljeno tri i po kilometra asfalta, a na dionici dužine četiri kilometra nasut je i povaljan tucanik. Za ove i druge radove do sada je utrošeno 300.000, od 600.000 maraka sredstva Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, namijenjenog za uređenje trase. Počele su pristizati i prijave ovaj veliki pohod i očekuje se od 4.500 do 5.000 učenika - naglasio je Amir Kulaglić, predsjednik Pododbora „Marš mira 2022“ Nezuk–Potočari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.