SUD BIH

Darku Elezu izrečena jedinstvena kazna: Osuđen na 20 godina zatvora

Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima, gdje čeka odluku o izručenju Srbiji

Darko Elez: Uhapšen je 21. decembra 2020.. Arhiv

Piše: M. Aš.

27.5.2022

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je jedinstvenu zatvorsku kaznu Darku Elezu u trajanju od 20 godina, potvrdio je za "Avaz" advokat Senad Kreho.

Sud je u predmetu Darko Elez otpremio presudu kojom su objedinjene kazne izrečene presudom Suda Bosne i Hercegovine od 10. novembra prošle godine i presudom tadašnjeg Osnovnog suda Srpsko Sarajevo, odnosno Okružnog suda Srpsko Sarajevo od 13. aprila 2004. godine, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Eleza je Sud BiH, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osudio na 15 godina zatvora zbog teških krivičnih djela počinjenih u okviru organizovane kriminalne grupe, poznatog kao predmet "Lutka". Optužnica u predmetu "Lutka" teretila ga je za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Sud u Istočnom Sarajevu ga je, s druge strane, 2004. godine osudio na pet godina i osam mjeseci zbog ubistva.

Darko Elez, državljanin BiH i Srbije, uhapšen je 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj potjernici i izručen BiH radi suđenja u predmetu "Lutka". Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima, gdje čeka odluku o izručenju Srbiji po njegovom zahtjevu da kaznu izdržava tamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.