OTVORENO

Šmit o prisustvu ratnog zločinca u Srebrenici: Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati

Čvrsto sam uvjerenje da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje

Kristijan Šmit, Emir Ramić. Avaz

Piše: E. Ma.

28.5.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) u kojem ga poziva da smijeni načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića.

Na ovaj potez pozvali su ga u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), a kojima je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca. U pismo IGK-a, između ostalog, piše da je pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio 'VIP' gost na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica. 

- Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Opštine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, ona ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici - napisali su iz IGK u pismu Šmitu.

Šmit je odgovorio Emiru Ramiću, direktoru IGK.

- Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta na ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje. Čvrsto sam uvjerenje da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati - napisao je Šmit.

Podsjećamo da pozicija načelnika općine Srebrenica nikada nije smjela biti dodijeljena negatoru genocida, osobi koja ponižava žrtve genocida, ponižava međunarodno pravo i međunbarodne sudove, osobi koja ne priznaje Ujedinjene nacije, osobi koja idejne tvorce i realizatore genocida smatrate herojima i dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više žrtava genocida nego stanovnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.