POTREBNA BOLJA OPREMA

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju: Je li BiH spremna za odbranu od cyber napada

Nama treba tri do pet godina, minimalno, kako bismo napravili stručnu ekipu, nabavili opremu kojom bismo mogli raditi ozbiljne monitoringe, prevencije, alarmiranja i sve što je potrebno, kaže Đaltur

Đaltur: Šta su ciljevi napada. Avaz

Piše: A. Bajramović

29.5.2022

Lažne dojave o postavljenim bombama u više od 110 sarajevskih škola, koje policija tretira kao krivično djelo terorizam, skrenule su pažnju na oblast cyber zaštite i ranjivost BiH.

Eksperti za cyber sigurnost još nemaju dovoljno informacija kako bi dali konačan sud o tome šta je pozadina ovakve prijetnje u KS, ali ističu kako je pred BiH dugotrajan proces jačanja kadrovskih i tehničkih kapaciteta, ali i donošenja zakonskog okvira u ovoj oblasti.


Politička poruka

- U ovom slučaju ne vidim nikakav strašni impact kakav inače uzrokuju cyber napadi na kritičnu infrastrukturu, obustavu električne energije, vodosnabdijevanja ili platnih transakcija, gdje direktno nanosite veliku ekonomsku štetu. Takvi napadi su i projektirani za takve stvari. Ovdje je skroz druga konotacija, jer su targetirani škole i naša djeca, nešto na što smo najosjetljiviji - kaže Vahidin Đaltur, stručnjak za cyber sigurnost i sudski vještak za digitalnu forenziku.

Osim obaveze roditelja da dođu po svoju djecu, događaj u KS nije izazvao paniku, niko od njega nije imao ekonomske koristi, državu nije paralizirao, što su inače ciljevi cyber napada.

- Možemo krenuti od najbanalnije stvari, da su to uradili tinejdžeri zbog nekih svojih razloga. Da ne bi bila samo jedna škola, da “ne bismo bili providni“, skinete mail adrese svih škola sa stranice Ministarstva obrazovanja KS. Je li to pozadina ili je u pitanju neka politička poruka, teško je kazati, ali za ono što je napravljeno, potrebno vam je 20 minuta - ističe Đaltur.

Tvrdi da smo daleko od bilo kakve ozbiljne spremnosti za odbranu od cyber napada.


Nema prevencije

- Nama treba tri do pet godina, minimalno, kako bismo napravili stručnu ekipu, nabavili opremu kojom bismo mogli raditi ozbiljne monitoringe, prevencije, alarmiranja i sve što je potrebno - dodaje Đaltur.

Je li povezano sa Srbijom

Činjenica da je prijeteći mail školama poslan s ruskog servera yandex.ru ne znači ništa, jer nakon registracije korisnika poruka je mogla biti odaslana s bilo koje lokacije u svijetu, pa i iz BiH.

- Ovaj događaj svakako ima elemente krivičnog djela terorizam, a modus operandi se donekle poklapa s onim što se dešavalo u Srbiji i regiji. Jesu li u pitanju članovi iste grupe ili neko ovdje ko je inspirisan tim dešavanjima, u ovom trenutku teško je reći - kaže Predrag Puharić s Fakulteta za kriminalistiku i član Tima za reakcije na kompjuterske sigurnosne incidente (CSIRT) UNSA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.