VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Kristijan Šmit odgovorio hoće li biti smijenjen načelnik Srebrenice jer je ugostio ratnog zločinca

Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje, kazao Šmit

Z. K.

Odgovor visokog predstavnika u BiH

Foto: IGK


Nakon što je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio zahtjev Kristijan Šmitu (Christian Schmidt), visokom predstavniku u BiH, za smjenu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića jer je ugošćavao ratnog zločinca, a u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), u kojima je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca IGK je dobio odgovor iz OHR-a.

Ratni zločini

 U pismo upučenom visokom predstavniku u BiH između ostalog piše:

- Pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je ‘VIP’ gost na obilježavanju Dana Općine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Općine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima.

Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uvjetnu slobodu. Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, ona ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici -napisali su iz IGK Schmidtu.

  • Odgovor Kristijana Šmita

    Odgovor Kristijana Šmita

    Foto: IGK


Međusobno poštovanje i pomirenje

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita poslanog Emiru Ramiću, direktoru IGK piše:

- Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje.

Čvrsto sam uvjerenje da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati - navedeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Podsjećamo, do sada je za ovogodišnji ukop u Srebrenici dobijen pristanak 42 porodice žrtava genocida koji je počinjen 11. jula 1995. godine.

NA VRH

Podijeli članak na