POGLAVAR IZBIH

Reis Kavazović: Iz ove kuće će, ako Bog da, ići neophodne smjernice promotorima dobra i pozivaocima miru, toleranciji i ljubavi

Kavazović je pozdravio prisutne i iskazao zahvalnost donatorima koji su na početku izgradnje podržali svojim velikim prilozima, na čelu s Fahrudinom Radončićem

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Avaz

Piše: E. Ma. - S. S.

28.5.2022

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kazao je na današnjoj svečanosti u Sarajevu da veličina novoizgrađene Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH nije u njenoj monumentalnosti, već u ljubavi koja je pokazana i prijateljstvu koje je iskovano i učvršćeno između naroda i vjerskih zajednica BiH i Turske.

Kavazović je pozdravio prisutne i iskazao zahvalnost donatorima koji su izgradnju podržali svojim velikim prilozima, na čelu s Fahrudinom Radončićem, kao i Bakiru Izetbegoviću koji se, kako je kazao, nesebično zalagao kod predsjednika Republike Tuske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da podrži izgradnju ovog zdanja.


Ponosni smo i radosni što smo uspjeli

- Islamska zajednica u BiH je zajednica muslimana čija je misija pozivanje na dobro, a odvraćanje od zla. Živeći na tlu BiH, u Sandžaku i dijaspori izgradili smo veliki broj objekata koji služe u toj misiji - džamija, tekija, hanekaha, medresa, fakulteta, imareta, sirotišta, studentskih domova. U njima se o našoj vjeri govori i ona se predstavlja vjernicima. Neka od tih zdanja su postala simboli naše materijalne kulture na ovim prostorima. Danas otvaramo još jedno lijepo zdanje naše zajednice, sjedište reisu-l-uleme i administrativno sjedište Islamske zajednice u BiH.

Iz ove kuće će, ako Bog da, ići neophodne smjernice i napuci našoj mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi. Ovdje ćemo graditi planove i i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijom vremenu, a učenje vjere bliže ljudima. U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati dragocjene smjernice za naš rad.

Ponosni smo i radosni što smo uspjeli doći do kraja ovog velikog posla, ali i početka nove ere u našem radu. Ako Bog da, ovdje ćemo imati sve na jednom mjestu i u združenosti rada naših službi veće izglede za bolji i uspješniji rad Islamske zajednice. Stoga, dozvolite mi da u ovoj posebnoj prilici spomenem ljude koji su u proteklih 15 godina dali veliki doprinos nastanku same ideje i njenom ostvarenju.

Kao što je poznato, ideju je inicirao reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, a prihvatili su je članovi Rijaseta u to vrijeme. Brojni poslovni ljudi, poput gospodina Fahrudina Radončića, prihvatili su je kao svoju i zajedno s brojnim našim vrijednim džematlijama se uključili u njenu realizaciju. Zdanje koje je pred nama nije samo zgrada koju vidimo, već i nataloženo duhovno i graditeljsko znanje koje se utjelovilo tokom stoljeća našeg bh. urbanog graditeljskog života i postojanja na ovim prostorima.

Profesor Zlatko Ugljen i arhitekt Husein Dropić iz ateljea iz Tuzle to su znanje uspjeli ugraditi u ovaj objekt. Hvala im. Zahvaljujem se i libijskom narodu i rahmetli predsjedniku Muameru Gadafiju, neka mu Bog oprosti grijehe, koji je imao nijet da odlučujuće učestvuje u njegovom finansiranju. Posebno poštovanje i zahvalnost uime cijele Islamske zajednice u BiH i našeg vjerničkog naroda iskazujem velikom turskom narodu i predsjendiku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu. Mnogo su se puta prema nama odnosili kao prema najrođenijoj braći, obnavljajući naše graditeljsko naslijeđe i pomažući nam da duboke rane od dušmanske ruke što brže zacijele i da se uspravimo.

Cijeli tim ljudi, na čelu s dvojicom direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske, sadašnjim Burhanom Ersojom i njegovim prethodnikom Adnanom Ertemom, posebno su zaslužni za dovršetak ovg zdanja. Njihova predanost i posvećenost poslu ostat će naša inspiracija. Mog brata i prijatelja, predsjednika Dijaneta, dr. Ali Erbaša, kao i zamjenika ministra, gospodina Sedrara Džama, želim zamoliti da prenesu narodu Republike Turske i predsjedniku Erdoanu, Allah ga sačuvao, našu zahvalnost na nesebičnoj pomoći muslimanima u BiH u ovom poratnom periodu.


Veličina ovoga zdanja nije u njegovoj monumentalnosti

Zahvaljujem se našem direktoru Razimu Čoliću i Senaidu Zajimoviću i drugima koji su uložili puno truda, posvećenosti i strpljenja u gradnji ove zgrade. Najljepša hvala našim bh. umjetnicima koji su poklonili svoja vrijedna umjetnička djela i dodatno oplemenili ovaj prostor.

Dragi prijatelji, veličina ovoga zdanja nije u njegovoj monumentalnosti, već u ljubavi koju smo pokazali i prijateljstvu koje smo iskovali i učvrstili između naša dva naroda i dvije vjerske zajednice Bošnjaka i Turaka, IZ u BiH i Dinajeta Republike Turske.

Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i koje će našu djecu i unuke povezati u njihovom muslimanskom zajedništvu i identitetu. Braćo moja, na kraju molim uzvišenog Allaha, dž. š., riječima kojim ga je molio njegov prijatelj Ibrahim alejhiselam – Gospodaru naš, primi ovo djelo od nas, ti sve čuješ i sve znaš - kazao je reis Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.