RATNI ŠEF DIPLOMATIJE BIH

27 godina agonije za porodicu: Još uvijek niko nije odgovarao za ubistvo Irfana Ljubijankića

Više od dvije i po decenije kasnije nema odgovora na brojna pitanja o okolnostima ovog ubistva, poput onih gdje je nestala torba s novcem koji je Ljubijankić nosio za odbranu bihaćkog kraja te kako nikad nisu pronađeni ostaci tijela pilota Dudajeva

S. S.

28.5.2022

Irfan Ljubijankić: Ni dalje se ne zna ko su ubice. AGENCIJE

Na današnji dan prije 27 godina u rano jutro kod Slunja u Hrvatskoj srušen je helikopter u kojem su bili ratni ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić i njegovi saputnici. Poginuo je u posljednjim mjesecima rata u Hrvatskoj i BiH.

Helikopter kojim je putovao s improviziranog vojnog aerodroma Ćoralići kod Cazina prema Zagrebu srušili su raketom pripadnici tzv. Srpske vojske Krajine (SVK). Pored dr. Ljubijankića, u letjelici su bili Izet Mehmedagić, zamjenik ministra pravde Republike BiH, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi Republike BiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a Republike BiH i lični pratitelj ministra Ljubijankića, pilot N. Dudajev i dva člana posade Mirsad Dupanović i Mihail Maksumenko Grigorijevič. 

Impresivna biografija

Dan ranije, ministar Ljubijankić i njegovi saradnici prisustvovali su Konstituirajućoj sjednici Unsko-sanskog kantona, prvog federalnog kantona u BiH.

Ljubijankić je rođen 26. novembra 1952. godine u Bihaću. Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977. Jedno vrijeme (16 mjeseci) radio je u Libiji kao ljekar opće prakse. Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. U isto vrijeme je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu, poslije čega je ponovo godinu dana proveo u Libiji.

Nema odgovora

Postoje razne špekulacije oko rušenja helikoptera 1995. godine i ubistva ratnog ministra vanjskih poslova BiH. Zračni most između Zagreba i Ćoralića kod Cazina trajao je 14 mjeseci, od juna 1994. do augusta 1995. godine. Obavljeno je blizu 100 letova, a oborene su samo dvije letjelice – transportni avion početkom augusta 1994. (sa sedam Ukrajinaca, članova posade) i helikopter 28. maja 1995. godine, kada je poginuo ministar Ljubijankić.

Više od dvije i po decenije kasnije nema odgovora na brojna pitanja o okolnostima ovog ubistva, poput onih gdje je nestala torba s novcem koji je Ljubijankić nosio za odbranu bihaćkog kraja te kako nikad nisu pronađeni ostaci tijela pilota Dudajeva, a njegova supruga Minka i djeca Senad i Selma i dalje traže pravdu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.