GODIŠNJICA POGIBIJE

Minka Ljubijankić objavila posljednju fotografiju Irfana sa djecom

Irfan sa djecom, Senadom i Selmom. Nakon ovoga samo tuga. Zašto? 28.05.1995. Kome je smetao?, napisala je Minka

H. J. I.

28.5.2022

Minka Ljubijankić objavila posljednju fotografiju Irfana sa djecom. Avaz

Na današnji dan 1995. godine poginuo je Irfan Ljubijankić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Poginuo je u ranim jutarnjim satima 28. maja 1995. godine, u posljednjim mjesecima rata u Hrvatskoj i BiH, na području Slunjskih brda, kod sela Kremen, koje se nalazi na cesti između Slunja i Cetingrada u Hrvatskoj.

Na godišnjicu njegove smrti, na Facebook profilu se oglasila njegova supruga Minka Ljubijankić. 

- Zadnji susret. Irfan sa djecom, Senadom i Selmom. Nakon ovoga samo tuga. Zašto? 28.05.1995. Kome je smetao? - napisala je Minka iznad fotografije ubijenog Ljubijankića sa djecom. 


Postoje razne špekulacije oko rušenja helikoptera 1995. godine i ubistva ratnog ministra vanjskih poslova BiH. Zračni most između Zagreba i Ćoralića kod Cazina trajao je 14 mjeseci, od juna 1994. do augusta 1995. godine. Obavljeno je blizu 100 letova, a oborene su samo dvije letjelice – transportni avion početkom augusta 1994. (sa sedam Ukrajinaca, članova posade) i helikopter 28. maja 1995. godine, kada je poginuo ministar Ljubijankić.

Skoro dvije i po decenije kasnije nema odgovora na brojna pitanja o okolnostima ovog ubistva, poput onih gdje je nestala torba s novcem koji je Ljubijankić nosio za odbranu bihaćkog kraja te kako nikad nisu pronađeni ostaci tijela pilota Dudajeva.

Ni Minka Ljubijankić, supruga nikad nije saznala ništa više o okolnostima ubistva.

- Moj Irfan sve je rekao u svojoj molitvi za Bosnu. Nažalost, mi danas nemamo Bosnu za kakvu se rahmetli Irfan molio - ispričala je svojevremeno za "Dnevni avaz" Minka Ljubijankić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.