TOKOM PROSLAVE

Mostarski maturanti se otrovali hranom, dvoje zadržano u bolnici

Odmah smo obavijestili nadležnu epidemiološku službu, kaže dr.Derviškadić

Kantonalna bolnica "Dr.Safet Mujić". Avaz

Piše: M. Smajkić

30.5.2022

Više mostarskih maturanata je tokom nedjelje zbog trovanja hranom zatražilo ljekarsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Stari Grad i u Kantonalnoj bolnici (KB) "Dr.Safet Mujić", gdje je njih dvoje hospitalizirano.



Dvoje zadržano na liječenju

Kako je za portal "Avaza" potvrdio dr. Nazif Derviškadić, šef Infektivnog odjela KB "Dr.Safet Mujić", tokom nedjelje je osmero maturanata pregledano.

- Zadržali smo ih dvoje na liječenju, koji su, trenutno, stabilnog zdravstvenog stanja. Odmah smo obavijestili nadležnu epidemiološku službu, a sve je upućivalo na to da je riječ o trovanju hranom na maturskoj večeri održanoj u hotelu "Bristol" u petak na subotu - rekao nam je dr.Derviškadić.

On je naveo da se veći broj djece javio na pregled u Hitnu pomoć, ali zbog lakših simptoma, nisu upućivani ka bolnici, a također, prijavljeno je i da je petero profesora imalo simptome trovanja.


Inspekcija uzela uzorke

Dr. Nermin Avdić, šef Epidemiološke službe Doma zdravlja Stari Grad rekao nam je da su odmah, nakon što su prikupljene prijave, obavijestili sve nadležne institucije te su poduzete sve neophodne mjere.

- Inspekcija je uzela uzorke, koji će biti poslani na analizu, a bez rezultata ne možemo govoriti o tome je li riječ o trovanju salmonelom. Sumnja se na pileće meso ili kolač - kazao nam je dr.Avdić.

Kako saznajemo, najmanje 60 osoba, među kojima su uz maturante i profesori, prijavili su iste ili slične simptome, proliv, provraćanje i temperaturu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.