ZENICA

Kasumović: Ulica Safvet-bega Bašagića u Zenici postat će dvosmjerna, riješit ćemo saobraćajni kolaps

Želja nam je riješiti i problem nepropisnog parkiranja automobila na trotoarima, a koji na taj način onemogućavaju slobodno kretanje građanima pješacima, starijima, osobama sa invaliditetom, kazao je Kasumović

N. Ć.

Kasumović: Ulica Safvet-bega Bašagića od 1. juna postat će dvosmjerna

Foto: Avaz


Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, zajedno sa svojim saradnicima, obišao je danas radove na rekonstrukciji ulice Dr. Safvet-bega Bašagića, koja će od 1. juna postati dvosmjerna.

Rješavanje problema

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, cilj radova je brži protok automobila u centru grada.

- Znate da je Školska ulica začepljena od 14.30 do 17.30 sati i ne može se proći. Ovo je, prema Urbanističkom planu, još 2020. godine usvojeno da ulica bude dvosmjerna. Radovi se privode kraju, a zvanično otvorenje je 1. juna. Želja nam je riješiti i problem nepropisnog parkiranja automobila na trotoarima, a koji na taj način onemogućavaju slobodno kretanje građanima pješacima, starijima, osobama sa invaliditetom... Uskraćeno je pravo na slobodno kretanje ulicama grada radi nekog ko je vlasnik MUP-a, da bi on mogao tu parkirati svoja vozila. MUP mora reagirati i skloniti ta vozila ili dati odobrenje Gradskoj upravi Zenica da to čini, pogotovo u centru grada. Pogledajte, parkiraju se vozila sa obje strane jer je vlasnik MUP-a ujedno i vlasnik kafića pred koji se nepropisno parkiraju vozila. Ovo će biti dvosmjerna ulica i neće biti više zagušenja u saobraćaju - rekao je Kasumović.

Zabrana ulaska

Kasumović Ističe da ovo neće biti posljednja ulica koja će biti rekonstruisana, te da se razmišlja o zabrani saobraćaja u pojedinim ulicama u centru grada kako bi sve kategorije građana mogle nesmetano da se kreću gradom.

- Veoma brzo ćemo ponovo na Gradskom vijeću razmatrati zabranu ulaska kamionima u uži dio grada, te potpunu zabranu saobraćaja u pojedinim ulicama u strogom centru grada kako bi građani, penzioneri, te osobe sa invaliditetom imale potpunu slobodu dok se kreću centrom Zenice - kazao je Kasumović.

  • Rekonstrukcija ulice

    Rekonstrukcija ulice

    Foto: Avaz


Saobraćajni čep

Prema riječima Armina Kurtagića, stručnog savjetnika za puteve u Gradskoj upravi Zenica, pretvaranje ove ulice u dvosmjernu je ideja koja datira duže vrijeme.

- Cilj je smanjiti gužve na kružnim tokovima kod hotela "Rudar i "Metalurg", odnosno da se izbjegne saobraćajni čep. Na ovaj način ostvarit će se dodatna veza između Bulevara i Glavne gradske magistrale, a trenutno je jedina veza ulica Školska, a naredna Talića brdo. Sa ovim će doći do preraspodjele saobraćaja i trebalo bi se smanjiti opterećenje i u samoj ulici Školska, te na kružnim tokovima "Rudar" i "Metalurg". Umjesto kosog parkiranja od sada će to biti bočno, a umjesto 37 parking mjesta od sada će ih biti najmanje 30. Dakle dobit ćemo nekoliko parking mjesta manje, ali znatno olakšanje saobraćaja - pojasnio je Kurtagić.

Izvođač ovih radova je JP „Parking servis“, a osim premještanja parking mjesta sa dosadašnje lijeve na desnu stranu, taksi stajalište kod Prve gimnazije ubuduće će biti kod Poslovnog prostora „Aksa“, navedeno je u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na