IZJAVU PODIJELILA AMBASADA

Ko ima veći utjecaj: Diplomatski rat Velike Britanije i Rusije preko Balkana

Ako je u historiji Balkana postojala sila razornija od baruta i granata, i smrtonosnija od kuge, onda je govorila na čistom engleskom, navela je portparolka Minstarstva vanjskih poslova Rusije

Marija Zaharova i Liz Tras. Avaz

E. Ć.

30.5.2022

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova objavila je saopćenje vezano za posjetu britanske ministrice vanjskih poslova Elizabet Tras (Elizabeth Truss) Bosni i Hercegovini. 

Zaharova je na početku saopćenja navela da je Tras tokom posjete Bosni i Hercegovini pozvala bh. građane da ne vjeruju Rusiji koja maligno utječe na region. Ambasada Rusiej u Bosni i Hercegovini prenijela je saopćenje Zaharove koju prenosimo u cjelosti: 

- Stručnjaci šapuću: tokom britansko-bosanskih pregovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u "jedinstveni evropski dom" i integracije u NATO. Nekako je čudno govoriti o destruktivnom i neprincipijelnom uticaju NATO-a na Balkan, ali da podsjetim: 1999. godine Sjevernoatlantska alijansa je bombardovala Jugoslaviju koristeći osiromašeni uranijum.



"London doprinosio podređenom položaju Slavena na Balkanu"

Pametna Liz Trus zna za "mongolsko-tatarsku invaziju Ukrajine", ali zar ne zna za NATO bombardovanje Beograda? Tada će je zanimati i druge epizode "uticaja Zapada" na Balkan. Hoćemo li reći eruditu?

Mogli bismo krenuti od 13. stoljeća i prisjetiti se kako su zapadnoevropski vitezovi zauzeli i opljačkali Konstantinopolj i decenijama usporavali razvoj Vizantijskog carstva, uslijed čega je ono kasnije palo i prestalo postojati, ali ćemo se fokusirati samo na Britanci sami.

Dakle, tokom čitavog perioda zavisnog boravka Slavena na Balkanu, London je doprinosio njihovom podređenom položaju, na svaki mogući način potkopavajući potencijal narodnooslobodilačkih pokreta. Ne Britanija, nego Rusija pomogla je ostvarivanju nezavisnosti Grčke u 19. vijeku, a kada je to bilo od koristi za London, Engleska je direktno ušla u sukob protiv Rusije i njenih slovenskih saveznika na Balkanu, kao što je bio slučaj tokom Krimskog rata i takozvana "Istočna kriza" druge polovine 1870-ih.

Šef britanske diplomatije, lord Palmerston, otvoreno je priznao da je u interesu Londona da pokroviteljstvo neprijatelja Rusije i onih koji žele da oslobode slovenske narode na Balkanu. Bila je Britanija koja je 1876. odbila da podrži takozvani "Berlinski memorandum" Rusije i Evrope u vezi s ustankom balkanskih naroda (uključujući i Bosnu i Hercegovinu), čime je umanjio njegov značaj i težinu u međunarodnim poslovima.

Dugo se Balkan smatrao "buretom baruta Evrope", a zaoštravanje kontradikcija na jugoistoku Evrope podržavala je Britanija, jer je prvenstveno naštetila kako interesima austrijsko-njemačke koalicije tako i Rusiji u regionu. Konačno to je rezultiralo Prvim svjetskim ratom.

"Normalni odnosi samo zbog neslaganja Beograda s Moskvom"

Već u dvadesetom vijeku, u prvom periodu Drugog svjetskog rata, Jugoslovenska vlada je molila Britance da pomognu Slovenima pred Trećim rajhom, da spase zemlju od okupacije i propasti, ali su Britanci ignorisali poziv rukovodstva južnoslovenske države.

Štaviše, oni su to zločinački iskoristili, vjerujući da će Berlin povlačenjem snaga Vejrmajta u Jugoslaviju olakšati Britaniji da vodi rat u Evropi. Kao rezultat toga, kao što dobro znamo, Jugoslavija je bačena na milost i nemilost njemačkim nacistima i italijanskim fašistima i uz pomoć Crvene armije oslobođena od strane partizana tokom najtežeg rata za nezavisnost.

U drugoj polovini 20. vijeka Britanija je uspostavila normalne odnose sa socijalističkom Jugoslavijom isključivo zbog neslaganja Beograda sa politikom Moskve, a čak i u ovim uslovima "prinudnog prijateljstva", kako pokazuju nedavno deklasifikovani bilješci Ministarstva vanjskih poslova, bila je zainteresovana za etničku nestabilnost u regionu, uključujući Kosovo.

Onda su počele 90-te, a sadržaj i značenje "britanskog (i NATO-a) utjecaja" na Balkan postali su očigledni cijelom svijetu. Kao dio zapadne koalicije, London je patronizirao trgovinu organima koju vode kosovski militanti i šverc svega u regionu, uključujući oružje.

Ako je u historiji Balkana postojala sila razornija od baruta i granata, i smrtonosnija od kuge, onda je govorila na čistom engleskom - napisala je Zaharova.

Podsjetimo, šefica britanske diplomatije Elizabet Tras boravila je u BiH u četvrtak, 26. maja.

Objava ambasade Rusije u BiH. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.