POSLANICA SNSD-A

Novaković Bursać: "Komšićeva apelacija Ustavnom sudu ruši BiH i njen ustav"

Ona ističe da je "očigledno da je ovakvim političkim kreaturama više stalo do sopstvenih pozicija i nerealnih političkih ideja od stvarnog života, odnosa i izgradnje funkcionalnosti i povjerenja"

Snježana Novaković Bursać i Željko Komšić. Avaz

E. Ć. / Srna

30.5.2022

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da se "apelacijom Ustavnom sudu BiH, koju je podnio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ruši BiH i njen ustav".

Ona je ocijenila da Komšić apelacijom demonstrira nekoliko bitnih odredaba svojih političkih namjera i djelovanja.

- Prvo, očito je vjerni sljedbenik lika i djela Alije Izetbegovića, te da je sličnim apelacijama iz 2018. godine, a uz pomoć Ustavnog suda koji dokazano politički djeluje, u značajnoj mjeri u dejtonsku ustavnu strukturu unio nered i nepovjerenje među konstitutivne narode, pa tako i u samu zemlju - rekla je Novaković Bursać.


"Vidi se kome je do razgradnje BiH"

Ona ističe da je "očigledno da je ovakvim političkim kreaturama više stalo do sopstvenih pozicija i nerealnih političkih ideja od stvarnog života, odnosa i izgradnje funkcionalnosti i povjerenja".

- Zaštita vitalnih nacionalnih interesa u BiH koja se odvija kroz mehanizme domova naroda je jedan od temeljnih principa ove zemlje i samo nerelanim i zlonamjerim osobama može pasti na pamet da na njega atakuju - istakla je Novaković Bursać.

Međutim, napomenula je ona, zabrinjava činjenica da Komšić to radi u trenutku kada je Ustavni sud BiH opet demonstrirao volju da djeluje, ne kao tumač Ustava, nego kao politički organ, što znači da su moguće odluke u prilog apelanta.

- Takva odluka bi sigurno djelovala u pravcu razgradnje ove zemlje, a iz ovakvih poteza jasno se vidi kome je do toga - poručila je Novaković Bursać.


Komšićev zahtjev

Komšić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava RS, potvrđeno je iz njegovog Kabineta.

- Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke - ističu iz Komšićevog kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.