ISTRAGA JE U TOKU

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija BiH osuđuje napad na povratnika u Novoj Kasabi

Napadnuti mladić je zadobio teške tjelesne povrede od kojih se oporavlja u bolnici

Mladić je napadnut u Novoj Kasabi. Ilustracija

H. J. I.

31.5.2022

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje fizički napad na povratnika bošnjačke nacionalnosti iz Nove Kasabe, općina Milići.



Mladić zadobio teške tjelesne povrede

Napadnuti mladić je zadobio teške tjelesne povrede od kojih se oporavlja u bolnici. Istraga je u toku te policija nije dala detaljne informacije jer se radi o maloljetnim osobama.

Ovo je još jedan u nizu napada na povratnike Bošnjake u manjem bh. entitetu. Prava povratnika su svakodnevno ugrožena i stalna diskriminacija nad njima se povećava iz dana u dan, saopćeno je iz Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija BiH.

Savez bošnjačkih NVO traži od međunarodne zajednica da uzme aktivnije učešće na zaštiti ljudskih prava povratnika koji su se vratili na svoja ognjišta uprskos genocidu koji je počinjen nad njima.


Ugrožavaju se prava povratnika

- Pozivamo bošnjačke političare koji zastupaju interese Bošnjaka da manji bh. entitet bude prioritet njihovog djelovanja te da se ozbiljno uključe u rješavanje svakodnevnih problema povratnika. Svakodnevno svjedočimo ugrožavanju prava povratnika pa je nužno da im se pruži podrška, posebno ona koja se tiče ekonomske, obrazovne i sigurnosne prirode. Pozivamo sve bošnjačke političke lidere i političke stranke da osude nasilje nad povratnicima i iskoriste svoje mehanizme da se vinovnici sankcioniraju. 

Pozivamo vlasti manjeg bh. entiteta da rade na smanjivanju nacionalnističkih tenzija prema bošnjačkim povratnicima, da uklone diskriminaciju prema njima te im omoguće pravo na obrazovanje, rad i sigurnost - navodi se u saopćenju Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija BiH.

Povratničkoj porodici čije je dijete napadnuto poručili su da nisu sami i da mogu računati na podršku Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.