SRAMOTNO

U Prijedoru zabranjena šetnja povodom Dana bijelih traka, ali se slave rođendani Orbana i Mitrovića

Ni Orban ni Mitrović nemaju nikakve veze sa Prijedorom, a mnogi smatraju ovo provokacijom

Viktor Orban i Željko Mitrović. Avaz

H. J. I.

31.5.2022

Policijska uprava Prijedor izdala je rješenje kojim se zabranjuje šetnja građanima Prijedora prilikom obilježavanja Dana bijelih traka u tom gradu 31. maja. 

To je prvi put nakon devet godina da u Prijedoru na Dan obilježavanja bijelih traka neće biti šetnje. Riječ je o simboličnoj protestnoj šetnji u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti. U odluci Policijske uprave se navodi kako je građanima dozvoljeno samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice i to u vremenu od 12 do 13 sati. 


Kako su danas naveli iz PU Prijedor, prije okupljanja građana povodom obilježavanja Dana bijelih traka, održat će se dva druga skupa na trgu Majora Zorana Karlice.

Prvi skup je od 8.00 do 9.00 sati povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duvanskog dima, a drugi od 10.00 do 11.00 sati u organizaciji Omladinske organizacije "Princip" povodom proslave rođendana predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i vlasnika "Pinka" Željka Mitrovića. 


Policijska uprava Prijedor dobila je zvaničan zahtjev sredinom maja za održavanje javne proslave rođendana Orbana i Mitrovića na dan kada se u tom gradu obilježava sjećanje na ubijene u proteklom ratu. Ni Orban ni Mitrović nemaju nikakve veze sa Prijedorom, a mnogi smatraju ovo provokacijom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.