VARALI NA 3 KONTINENTA

Pali svjetski prevaranti koji su na "novu foru" oprali najmanje 44 miliona eura

Zapljenjeno je vozilo visoke klase, velika količina elektronske opreme, veći broj mobilnih telefona i SIM kartica, uređaji za čuvanje podataka, oružje, municija, nakit, založna prava vrijedna 120.000 eura...

Zaplijenjena velika količina elektronske opreme. Europol

H. J. I.

31.5.2022

Preko bankovnih računa povezanim s njima prošlo je 44 miliona eura, a da bi se prikrile kriminalne aktivnosti i pranje novca, transakcije su se odvijale preko tri kontinenta. Tako je, kako se sumnja, djelovala kriminalna grupa koju je u saradnji s Europolom razotkrila mađarska policija.

Ta kriminalna grupa, kako sumnja Europol, bila je specijalizovana za pranje novca i za prevare, a tokom akcije koju je sprovela policija, obavljene su 24 pretrage na području Budimpešte, uhapšeno je i ispitano 16 osoba i na kraju je njih pet pritvoreno.


Zapljene u 32 zemlje

Zapljene novca, dobara i opreme su sprovedene u 32 zemlje na tri kontinenta, odnosno u Evropi, Australiji i Južnoj Americi.

Zapljenjeno je vozilo visoke klase, velika količina elektronske opreme, veći broj mobilnih telefona i SIM kartica, uređaji za čuvanje podataka, oružje, municija, nakit, založna prava vrijedna 120.000 eura...

Što se tiče novčanih transakcija, za pet miliona eura je za sada utvrđeno da su povezani s kriminalnim aktivnostima.

Istraga je otkrila da su članovi kriminalne grupe osnovali veći broj kompanija koje su se prividno bavile nekim ekonomskim aktivnostima. Te firme su poslužile za stvaranje fiktivnih firmi koje su potom na ime tih fiktivnih firmi otvarale bankovne račune. Na račune se slivao novac "zarađen" u raznim prevarama, poput onih koji se odnose na trgovinu kriptovalutama ili izdavanje ili naplaćivanje lažnih faktura.


Glumili lažne direktore

Novac je potom prebacivan na račune širom svijeta te se tako prao. Sumnja se da je ta kriminalna grupa djelovala od oktobra 2020., te da im je preko računa koje su osnovali prešlo više od 44 miliona eura.

Istraga je pokazala i da su u ove prevare bile umiješane 44 osobe. Od tog broja sumnja se da je njih 10 organizovalo cijeli taj "posao", dok su 34 bili fiktivni direktori fiktivnih kompanija, prenosi Večernji.

Europol pojašnjava i kako taj novi sistem funkcioniše. Lažni direktori uglavnom su osobe slabijeg imovinskog stanja, koje pristaju za neku sitnu novčanu naknadu, da daju svoje lične podatke i pristaju da glume direktore nepostojećih firmi.

Osim što glume lažne direktore, ponekad podižu novac i prebacuju ga s računa na račun. Zapravo, oni su bili uključeni u pranje novca, dok su prevare na kojima je taj novac "zarađen" počinjene izvan Mađarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.