ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić: Zabrane sjećanja na žrtve Prijedora su pokušaji dodatnog vrijeđanja preživjelih

Činjenica da ni danas nije pronađen dio žrtava i da lokalne vlasti ne žele otkriti preostale lokacije masovnih grobnica, predstavlja zločin u kontinuitetu, istakao je

Željko Komšić. Fena

H. J. I.

31.5.2022

Masovni zločini, logori i istrebljenje bošnjačkog i hrvatskog stanovišta u Prijedoru koje je počelo na današnji dan prije trideset godina, nelegalnim SDS-ovim preuzimanjem lokalne vlasti, imali su sve elemente fašističke operacije, potpomognute agresijom na Bosnu i Hercegovinu, kazao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.


Zločin u kontinuitetu

- Bolna iskustva i svjedočenja žrtava pred Haškim tribunalom najbolje govore o razmjerama zvjerstava koja su počinjena nad običinim ljudima, samo zbog toga što su pripadali drugoj etničkoj grupi - dodao je.

U Prijedoru su od Karadžićevih fašista jednako tretirani i ljudi koji nisu pružali nikakav otpor odvođenju u logore i oni koji su pokušali da se odbrane, kazao je Komšić, a svima njima fašisti su unaprijed odredili sudbinu označivši ih kao nepoželjan element kojeg se mora ukloniti s tog prostora.

- Odluka lokalnih vlasti Prijedora iz 1992. godine da građane nesrpske etničke pripadnosti označe Bijelim trakama, predstavljala je uvod u istrebljenje koji će se okončati masovnim grobnicama. Činjenica da ni danas nije pronađen dio žrtava i da lokalne vlasti ne žele otkriti preostale lokacije masovnih grobnica, predstavlja zločin u kontinuitetu - stava je Komšić.


Dodatno vrijeđanje preživjelih

Odluka aktuelnih lokalnih vlasti da zabrane mirnu šetnju u znak sjećanja na žrtve nije ništa drugo nego kontinuitet politike koja svoje utemeljenje pronalazi u zločinu, podvukao je.

- Pokušaji koji idu u smjeru zabrane sjećanja na žrtve jesu pokušaji dodatnog vrijeđanja preživjelih, ali isto tako i pokušaji da se nehumano i nečovječno postupanje prihvati kao društvena realnost. Nešto poput toga ne smije biti dopušteno - zaključio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.