AMERIČKI AMBASADOR

Poruka Marfija iz Mostara: Fotoreportreti žrtava dokazuju da je lični bol moguće pretočiti u akciju mira i pomirenja

Ova i druga pitanja iz prošlosti mogu spriječiti građane Bosne i Hercegovine da krenu ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti, ako se ne uloži napor da se prihvate i priznaju činjenice, poručio je Marfi

Marfi na izložbi u Mostaru. Twitter

Piše: H. J. I.

31.5.2022

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) prisustvovao je otvaranju izložbe "Personalnih" portreta Gradske vijećnice Mostara.

Na stranici ambasade Sjedinjenih Američkih Država objavljeno je obraćanje ambasadora Marfija.

- Gradonačelniče Kordiću, predsjedavajući Marić, poštovane žrtve u ratu i heroji u miru, gradski vijećnici Mostara, dame i gospodo. 



Primjer kao inspiracija

Danas ovdje predstavljeni fotoportreti žrtava rata dokazuju nam da je lični bol moguće pretočiti u pozitivnu akciju i na taj način promovirati mir i pomirenje.

Užas rata ostavlja duboke rane svima koji su uključeni i važno je prepoznati i individualnu i kolektivnu patnju svih koji je doživljavaju. Jednako je važno koristiti tu svijest kao izvor naše zajedničke ljudskosti. Ove žrtve rata, a sada i zagovornici mira, trebaju nam svima poslužiti kao inspiracija.

Ipak, ovim herojima je potrebna naša podrška kako bi nastavili proces ozdravljenja. Posebno im je potreban pristup mjestima na kojima su stradali. Mostarci koji su preživjeli rat već su se udružili da se zalažu za pristup ovim mjestima radi sjećanja. Njihov individualni put iscjeljenja je put ozdravljenja društva i mi ih trebamo podržati.

Ova i druga pitanja iz prošlosti mogu spriječiti građane Bosne i Hercegovine da krenu ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti, ako se ne uloži napor da se prihvate i priznaju činjenice, da se buduće generacije predaju istini i odaju počast žrtvama. To je jedini put u budućnost koji pomiruje narod Bosne i Hercegovine, koji liječi i veže rane ove zemlje i koji garantuje pravedan i trajan mir između djece i unuka stradalih i umrlih između 1992. i 1995. godine.

Ponosan sam što je američka vlada, kroz USAID-ov projekat PRO-Future, podržala izložbu “Personal”. Mostar može postati uzor ostatku zemlje u prevazilaženju prepreka i podjela ako se čelnici grada odluče da to učine. Njihova podrška ovoj izložbi je dobar početak.

Vlada SAD stoji uz BiH

Dakle, hvala gradonačelniku Kordiću, predsjedavajućem Mariću i članovima Gradskog vijeća, što su bili domaćini i prisustvovali ovoj manifestaciji. Time ste pokazali građanima ovog grada i državi u cjelini važnost obezbjeđivanja prostora u kojem možemo istinski učiti iz prošlosti, čuti sa svih strana i razumjeti patnju drugih. 

Prečesto, posebno među političkom klasom u zemlji, fokus je na onome što dijeli Bosnu i Hercegovinu, ili još gore, na daljnjoj podjeli Bosne i Hercegovine.

Državi je potrebno više dana poput današnjeg, više ovakvih događaja i iskrenijeg razmišljanja o prošlosti kako bi mogla izgraditi bolju budućnost za sve.

Također zahvaljujem kreatorima ove lijepe izložbe i pravim herojima mira za sve vaše napore da podijelite poruke mira i pomirenja. Vaš rad na izgradnji boljeg društva je fundamentalan za buduću stabilnost i prosperitet ove zemlje. A vlada SAD stoji uz vas cijelim putem. Hvala vam - poručio je Marfi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.