NA KONGRESNOM KOMITETU

Nije prošao prijedlog HDZ-a: EPP u rezoluciji o BiH izbacio termin "legitimno predstavljanje"

Pozivamo da se izborne reforme brzo provedu na inkluzivan način, u skladu s zahtjevima članstva u EU, stoji u rezoluciji

EPP: Zapadni Balkan postaje region od strateškog značaja za EU. EPP

Piše: N. Aj.

31.5.2022

Iz teksta prijedloga rezolucije o Bosni i Hercegovini Evropske narodne stranke na današnjem Kongresu izbačen je termin "legitimno predstavljanje", što je bio prijedlog HDZ-a.

- U skladu sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016. godine, EPP smatra da politička stabilnost počinje od legitimnog političkog predstavljanja, kao preduslova, koji treba osigurati na svim političkim i administrativnim nivoima, kako konstitutivni narodi i svi ostali građani ne bi bili lišeni demokratskog prava da biraju svoje predstavnike - navode iz EPP-a.


Transformacija BiH

U konačnoj verziji, usaglašenoj na posebnom kongresnom komitetu za rezolucije, to je izbačeno.

- U kontekstu drastično pogoršanog sigurnosnog okruženja u Evropi određenog nezapamćenom agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, Evropska unija mora spriječiti moguće nove negativne scenarije i uložiti napore da usmjeri jugoistočnu Evropu prema ubrzanom prihvatanju temeljnih evropskih vrijednosti.

Kako je zaključeno u hitnoj rezoluciji EPP-a na Kongresu EPP-a u Zagrebu 2019. zapadni Balkan ostaje region od strateškog značaja za EU, s obzirom na to da stabilnost, ekonomski i društveni razvoj regiona ima direktne posljedice po EU.

U tom smislu proces pristupanja igra ključnu ulogu u osiguravanju transformacije Bosne i Hercegovine u stabilnu evropsku državu koja dobro funkcioniše.

Nedostatak reformi

EPP je zabrinut zbog nedostatka reformi koje bi trebale biti usvojene u skladu sa 14. ključnih prioriteta postavljenih u Mišljenju Evropske komisije. Da bi dobili status kandidata, EPP čvrsto vjeruje da barem nekoliko prioriteta treba što prije implementirati, među kojima su izborna i ustavna reforma, kao i osiguranje funkcionisanja svih državnih institucija, od posebne važnosti.

Značajan napredak u implementaciji drugih vitalnih reformi kao što su jačanje mehanizama koordinacije o pitanjima EU, osiguravajući efektnu djelotvornost koordinacije i kapacitet za upravljanje i implementaciju granica i migracija antikorupcijskih mjera treba postići paralelno.

EPP pozdravlja zaključke sa sastanka Evropskog vijeća od 24. do 25. marta 2022. o Bosni i Hercegovini. EPP podržava naknadnu posjetu Sarajevu predsjednika Evropskog vijeća, čime je potvrđen najviši nivo angažmana u cilju postizanja dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi.


Provedba izborne reforme

Također pozdravljamo napore svih institucija, uključujući i Evropske komisije, Evropske službe za vanjske poslove, Ureda visokog predstavnika i Venecijanske komisije, u pomaganju političkim liderima u Bosni i Hercegovini da pronađu konsenzus.

Pozdravljamo korake koje su preduzeli lideri BiH i poslanici da dostignu politički dogovor i usvoje zakonske amandmane kojima je omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru u decembru 2020. godine, ističući multikulturalnu stvarnost BiH.

EPP poziva da se izborne reforme brzo provedu na inkluzivan način, u skladu s zahtjevima članstva u EU. Izborna i ustavna reforma, u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda (BiH), što uključuje ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se uključe sve sestrinske stranke EPP-au ovaj proces - navodi se u finalnoj verziji rezolucije.


Potencijalni rizik za stabilnost u BiH

Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Bilo koje neustavne secesionističke akcije, koje izlaze van ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti kako bi se omogućila da se Bosna i Hercegovina pozabavi neophodnim reformama i nastavi slijediti svoju EU perspektivu.

EPP podržava politički dijalog kojem se mora dati prioritet nad blokiranjem važnih političkih procesa i reformi, čime se produžava politička kriza koja predstavlja potencijalni rizik za demokratiju, stabilnost i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

EPP poziva da se izborne reforme brzo rješavaju na inkluzivan način, dok se istovremeno radi na usklađenosti sa zahtjevima za članstvo u EU. Izborne i ustavne reforme, u skladu sa principima i EU i međunarodnim i ustavnim sudskim odluke, moraju uključivati ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju svoj konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se uključe sve sestrinske strane EPP-a u ovom procesu - stoji u rezoluciji.

Rezolucija EPP-a. EPP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.