ZASTUPNICA HDZ-A

Zovko nakon jučerašnjeg poteza EPP-a: Radilo se o hitnoj rezoluciji

U zaključku rezolucije, nastavlja ona, pozivaju se sestrinske stranke (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i PDP) da ulože zadnje napore da se dođe do fer izbora

Željana Zovko. N1

H. J. I. / N1

1.6.2022

Jučer je na kongresu Evropske narodne stranke (EPP) usvojen tekst rezolucije o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Danas je o njemu za N1 govorila Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, poručivši kako je riječ o hitnoj rezoluciji.


Uložiti zadnje napore

- Mene raduje da je jučer na radnoj grupi evropske narodne stranke usvojena rezolucija HDZ-a Hrvatske koju su dali kao prijedlog nastavno na posjetu Šarla Mišela (Charles Michel) i zaključke koje je hrvatski premijer Andrej Plenković uložio na Evropsko vijeće da se u BiH konačno mora dogovoriti Izborni zakon i njegova implementacija, što je ključno kako bi bili izbori bili pošteni - započinje Zovko.

U zaključku rezolucije, nastavlja ona, pozivaju se sestrinske stranke (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i PDP) da ulože zadnje napore da se dođe do fer izbora.

- Cilj rezolucije bio je i da se poštenim izborima otkoči moguća krizna situacija u koju će BiH, moguće upasti ukoliko do toga ne dođe - rekla je za N1.

Dodaje kako je to jedan od bitnih uslova i za nastavak zagovaranja bh. evropskog puta.

Da li je iz teksta izbačen termin "legitimno predstavljanje"?

Ističući da je rezolucijom dat konstruktivan osvrt na situaciju u BiH, Zovko ne potrđuje da se u njoj ignorisalo legitimno predstavljanje na kojem insistira HDZ BiH i Dragan Čović.

- U tekstu rezolucije u više navrata stoji konstitutivnost i presude Ustavnog suda BiH u kojima se barem 12 puta spominje legitimno predstavljanje. Nepotrebno je ponavljati neke stvari, ovo je hitna rezolucija, nije izvještaj o Bosni i Hercegovini. Ključ je stavljen i na presude, kao i na "mostarski sporazum", i sve što je ključno i bitno da se u BiH sigurnosna situacija zadrži na razini kojoj želimo. Mediji u BiH koji rade predizborne kampanje bi u svrhu informiranja svojih čitatelja i gledatelja trebali početi analizirati tekstove koji su usvojeni - izjavila je Zovko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.