MINISTARSTVO ODBRANE

Pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Više od 90 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz različitih komandi i jedinica učestvovalo je danas u velikoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Dobrovoljno davanje krvi. Ministartvo odbrane BiH

N. Aj.

1.6.2022

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH)  za resurse generalmajor Gojko Knežević, zajedno s više od 90 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz različitih komandi i jedinica, učestvovao je danas u velikoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, u Istočnom Sarajevu, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Akciju je organiziralo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, a sve u povodu Spasovdanskih svečanosti Općine Istočno Novo Sarajevo te Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obilježava 14. juna.

General Knežević je naglasio da podizanje svijesti građana o važnosti dobrovoljnog davanja krvi, kao i ukupnoj ulozi transfuziologije u zdravstvenom sistemu jednog društva, su dodatni ciljevi kojima treba težiti. Dodao je da je davanje krvi vitalna potreba kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup sigurnoj, kvalitetnoj krvi i krvnim proizvodima, kako u normalnim tako i u vanrednim situacijama. 

Također, general Knežević je istakao kako je zadovoljan odzivom na akciju, uz želju da sve današnje prikupljene doze krvi završe kod onih kojima je ova dragocjena tečnost najpotrebnija.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila 14. jun kao Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, dan koji predstavlja zahvalnicu svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov plemenit čin davalaštva, saopćeno je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.