RIJEČ STRUČNJAKA

Stručnjak za odbranu i sigurnost Taib Spahić za "Avaz": Potrebna je brza reakcija institucija

On smatra kako kontinuitet dojava poprima elemente osmišljenog i organiziranog kriminogenog djelovanja sračunatog na izazivanje nesigurnosti i straha građana

Piše: Al.B.

1.6.2022

Spahić: Energično djelovanje policije i pravosuđa. Avaz

Nova serija masovnih lažnih dojava o podmetnutim bombama u školama u RS, ali i pojedinim institucijama u Kantonu Sarajevo odraz su tamne strane demokratije, kaže za “Avaz” doktor nauka u oblasti odbrane i sigurnosti i nekadašnji direktor Policijske akademije MUP-a FBiH dr. Taib Spahić. On smatra da kontinuitet dojava poprima elemente osmišljenog i organiziranog kriminogenog djelovanja sračunatog na izazivanje nesigurnosti i straha građana, ali i negativnih psiholoških reakcija kod najosjetljivije kategorije društva - djece.

- Očit je krajnji cilj - stvaranje nepovjerenja u rad policijskih i pravosudnih organa. Potrebna je brza reakcija institucija društva. I represivna i proaktivna, kroz energično djelovanje i odgovor policije i pravosudnih organa. Prostor društvenih mreža neophodno je što prije zakonima definirati kao javni prostor, a odmah započeti evidentiranje prodaje SIM telefonskih kartica uz identifikaciju njihovih korisnika. Skriveni profili i lažni identiteti nisu demokratsko dostignuće nego njegova zloupotreba i tamna strana globalizacije – ističe Spahić.


On smatra da kontinuitet dojava poprima elemente osmišljenog i organiziranog kriminogenog djelovanja sračunatog na izazivanje nesigurnosti i straha građana, ali i negativnih psiholoških reakcija kod najosjetljivije kategorije društva - djece.

- Očit je krajnji cilj - stvaranje nepovjerenja u rad policijskih i pravosudnih organa. Potrebna je brza reakcija institucija društva. I represivna i proaktivna, kroz energično djelovanje i odgovor policije i pravosudnih organa. 

Prostor društvenih mreža neophodno je što prije zakonima definirati kao javni prostor, a odmah započeti evidentiranje prodaje SIM telefonskih kartica uz identifikaciju njihovih korisnika. Skriveni profili i lažni identiteti nisu demokratsko dostignuće nego njegova zloupotreba i tamna strana globalizacije – ističe Spahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.