ZAMJENIK PREDSJEDNIKA SDS

Radović: Nedopustivo da doktori budu prijavljeni na minimalac od 650 KM

Radović napominje da obrazovni sistem nije uložio isto u radnike koji su završili srednju ili osnovnu školu, kao u ljude koji su fakultetski obrazovani

Milan Radović: Nedopustivo da doktori budu prijavljeni na minimalac od 650 KM. AGENCIJE

S. S.

1.6.2022

Potrebno je odrediti različit nivo minimalnih plata po različitim sektorima jer je potpuno nelogična situacija da npr. doktori medicine u pojedinim privatnim ordinacijama budu prijavljeni na minimalnu plaću od 650 KM, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On kaže da su primjećene velike razlike u platama radnika sa visokom stručnom spremom u privatnom u odnosu na javni sektor i da je to pogotovo očigledno kada su u pitanju doktori i stomatolozi, ali i drugih visokoobrazovani kadrovi.

- Smatram da je u našoj poreskoj i politici doprinosa pogrešno linearno opterećenje plaća. Ne može biti ista minimalna plata za doktora u privatnoj praksi i za radnika koji radi u nekom tehnološkom procesu proizvodnje - ističe Radović.

Imamo situaciju, dodaje on, da je doktor na UKC Banjaluka prijavljen na 2.500 ili 3.000 hiljade KM, gdje doprinose plaća država, a da je doktor u privatnoj praksi prijavljen na minimalac od 650 KM, koliko ima i radnik koji je zaposlen u procesu proizvodnje.

Radović napominje da obrazovni sistem nije uložio isto u radnike koji su završili srednju ili osnovnu školu, kao u ljude koji su fakultetski obrazovani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.