MAĆEHINSKI ODNOS

Uspjehe inovatora ne prati podrška: Nižu medalje i priznanja, a država za njih i ne zna

Za prošlu godinu smo dobili 5.000 KM, i to krajem decembra, kaže Hujić

Inovator Husnija Kapić na jednom od predstavljanja. Avaz

Piše: A. Bajramović

2.6.2022

Članovi Asocijacije inovatora BiH osvojili su četiri zlatne i dvije srebrene medalje na 14. izložbi inovacija EUROINVENT održanoj u Rumuniji. Dvije medalje dobila je Sarajka Dragana Janković - zlatnu za „Cilindričnu alatku za brušenje i poliranje tankih uzoraka“ i srebrenu za "Kalup za izlijevanje tankih uzoraka".

Osjećaj ponosa

Tuzlak Fikret Alić nagrađen je zlatnom medaljom za „Fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter“, a Pero Petrović iz Banje Luke osvojio je zlato za metalni kanalni propust koji se postavlja na makadamske ceste i služi za prihvat, zaustavljanje i odvodnju bujice.

Četvrta zlatna medalja pripala je Banjalučaninu Zoranu Dujakoviću za „Podvodni punjač plinskih i tečnih sredstava“, dok je Zoran Đoković dobio srebro za „Instant šejk napitak“. Srebrena medalja pripala je i Husniji Kapiću iz Cazina za „CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala“.

Pregršt medalja bh. inovatori su donijeli i nešto ranije, sa sličnih izložbi u Poljskoj i Hrvatskoj. Svaki uspjeh upornih i pametnih članova Asocijacije inovatora BiH izazove osjećaj ponosa, ali i pitanje kakve bi uspjehe ostvarivali kada bi podrška države bila barem dijelom srazmjerna sjaju njihovih medalja.

Hujić: Ne putujemo. Arhiv

Skromno žive

- Mi smo i 2021. izlagali u svijetu i svi se pitaju kako putujemo, a imamo nedovoljnu podršku. Ne putujemo mi, već pošaljemo inovacije. Za prošlu godinu smo dobili 5.000 KM podrške, i to krajem decembra - kaže generalni sekretar Asocijacije Husein Hujić.

Za to da njihovi patenti nastave živjeti kroz primjenu u praksi, inovatori se pokušavaju sami izboriti, a veliki broj njih nakon svega ima samo medalje u sehari i priznanja na zidu, dok skromno žive.


Protestno pismo

O odnosu vlasti prema ljudima koji ovu zemlju na najljepši način promoviraju u svijetu govori i podatak da je Asocijacija inovatora BiH polovinom aprila uputila protestno pismo Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, odbivši učešće u javnom konkursu za finansiranje programa i projekata iz dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

- Vrhunac međusobnog nerazumijevanja dogodio se prošle godine, kada ste odbili naš projekt „Promocija tehničke kulture u BiH, temeljem promocije bh. inovacija na izložbama u svijetu i privrednim sajmovima u BiH“ zbog navodnog „nedostatka sredstava“ - naveli su, između ostalog, iz Asocijacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.