POLEMIKA

Darko Tanasković optužio Bošnjake za islamski radikalizam, novinar Kovač mu odgovorio: Velikosrpsko propagandističko zamjenjivanje teza

Okolnosti na globalnoj sceni su mu išle u korist, od terorističkih napada na Zapadu do rata protiv terorizma, međutim, Bošnjaci su se u svom ovom problemu stavili na pravu stranu historije - navodi Kovač

Darko Tanasković i Mirnes Kovač. Avaz

Piše: D. H.

2.6.2022

Srbijanski orijentalista i diplomata Darko Tanasković objavio je tekst "Stoltenbergu para uši samo srpska "retorika" u BiH" na portalu Sveosrpskoj.com. 


"Bošnjački radikalizam"

Na početku teksta Tanasković najprije iznosi negodovanja što najviši politički zvaničnici zapadnih sila, uključujući čelnika NATO-a Jensa Stoltenberga i ministricu vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeta Tras ističu Dodikovu retoriku kao opasna te naglašavaju opasnost od ruske destabilizacije BiH i Zapadnog Balkana, dok s druge strane kao problematičan ne ističu i bošnjački radikalizam.

- Postoji i zapaljiva bošnjačka retorika. Ona, kako izgleda, ne uzbuđuje zapadne centre moći i njihove činovnike ili je svesno previđaju i tolerišu, iako je za BiH, o kojoj toliko brinu, potencijalno zapaljivija, eksplozivnija i destruktivnija i od srpske i od hrvatske - požalio se Tanasković.

Kao primjere za ovu retoriku Tanasković je naveo istupe Bakira Izetbegovića i res-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

- U govoru koji je održao povodom 32. godišnjice osnivanja SDA, Bakir Izetbegović je kazao da je ideja velike Srbije nastavila da živi kroz projekt „srpskog sveta“, koji je konstruisan u Beogradu kao ekvivalent „ruskom svetu“ po zamisli predsednika Rusije Vladimira Putina. Separatizam, odnosno pokušaj razbijanja BiH koji sprovodi član Predsedništva BiH Milorad Dodik, sastavni je deo tog scenarija, ocenio je Izetbegović, da bi zatim konstatovao kako bi u borbi protiv tog velikosrpskog projekta logičan odgovor bila saradnja s ‘hrvatskim faktorom’ u BiH i sa samom Hrvatskom

Poglavar IZ BiH Husein Kavazović je početkom aprila ocenio, ni manje ni više, da „postoji plan da Bošnjaci nestanu kao narod, ili barem da ne budu politički suveren narod, odnosno da budu svedeni na vjersku manjinu na dijelu teritorija… Kavazović je naglasio i da se IZ zauzima za jednakost građana bez obzira na nacionalno poreklo, a da „Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život, ovu zadaću trebaju razumijeti kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza“- navodi Tanasković kao primjere bošnjačkog radikalizma.

Zamjenjivanje teza

Na ovo mu je u časopisu "Preporod" odgovorio Mirnes Kovač, novinar i publicist iz Sarajeva. Na početku teksta Kovač objašnjava pozadinu Tanaskovićevog djelovanja, odnosno kako je tekst objavljen na izrazito proruskom portalu te da je Tanasković oduvijek pokazivao proruske i antizapadne stavove.

- Tanaskovićeve logoreje o Srbima kao vječitim žrtvama svakojakih zavjera sa Zapada redovno objavljuje portal sveosrpskoj.com kojeg uređuje Đuro Bilbija, vjerni branilac Putina i srpsko-ruskog bratstva, a sam portal i tekstovi koje plasira su klasični primjer dobro osmišljene i plaćene propagande koja se potom širi i prenosi po ekstremnim desničarskim portalima i društvenim mrežama, a potom prenosi u mainstream medijima i štampanim izdanjima - upozorava Kovač.

Kovač skreće pažnju kako je nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, Tanasković velikosrpsko propagandističko zamjenjivanje teza spretno potkivao pričom o panislamizmu i vehabizmu, a danas ih suptilno potura kroz teze o "islamskom radikalizmu".

- Dakako, okolnosti na globalnoj sceni su mu išle u korist, od terorističkih napada na Zapadu do rata protiv terorizma i svih problema koji su stvoreni zloupotrebom religije, međutim, Bošnjaci su se u svom ovom problemu stavili na pravu stranu historije. Otvoreno su se suočili sa zlom nasilnog ekstremizma koji zloupotrebljava religiju otvoreno, a posebnu ulogu u tom suočavanju je imala Islamska zajednica, te poglavito reisul-ulema Kavazović kojeg sada Tanasković nastoji optužiti za uplitanje u politiku - navodi Kovač.

Kovač navodi da se Tanasković iščuđava zašto generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga ne zabrinjava "radikalni islam", već "zapaljiva retorika iz RS".

- Tanasković je čitav svoj tekst posvetio vibrantnoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovini da bi alarmirao kako je suštinski problem što Bošnjaci nisu problem!? Kakva god bila, unatoč svim blokadama i opstrukcijama, politička scena u BiH je ipak demokratska, što i sam Tanasković razvidno pokazuje navođenjem različitih političkih aktera i njemu poželjnih politika. Međutim, problem je što tog istog Tanaskovića i grupu intelektualaca okupljenih oko temeljnih pitanja srpstva nimalo ne zabrinjavaju podaci koje je dan ranije (28. maja, 2022.) godine objavio Istinomer.rs o političkoj situaciji u njegovoj zemlji. A radi se o istraživanju Crte po kojem većina u Srbiji želi autoritarnog lidera, savez sa Rusijom i odustajanje od Evropske unije - navodi Kovač.

Kršanski fundamentalizam

Kovači ističe kako je religija je uvijek bila plodno tlo za zloupotrebu i vršenje nasilja u njeno ime, ali taj ekskluzivitet ne pripada samo islamu! U posljednje vrijeme primjetan je rast krajnjih desničarskih skupina koje svoje agende i djelovanje sve više nastoje vezati za kršćanska učenja, pogotovo Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

- Bjelodano je da ove grupe imaju svoje podržavatelje u radikalnim crkvenim krugovima. O tome najbolje svjedoče manifestacije, poput obilježavanja nekih vjerskih praznika ili komemoracija, te jedan novi oblik političkih mitinga (litije) čiji je direktni organizator bila SPC u Crnoj Gori. Na obilježavanjima, npr. Bleiburga redovno se u pojavljuju katolički svećenici u društvu radikalnih desničara, revizionista i neonacista. Pri tome, Katolička crkva, ali i većina visokih političkih zvaničnika kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, ne samo da se ne distancira, već aktivno podržava obilježavanje ovih spornih neonacističkih manifestacija. Slična situacija je i kod redovnog učešća vrha Srpske pravoslvne crkve na obilježavanjima neustavnog "Dana RS", koji uz druge, sada već uobičajene proslave krsnih slava svjetovnih institucija (poput MUP-a, škola, bolnica), u potpunosti dovode u pitanje sekularnu narav Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta RS. Ovoj konstataciji u prilog idu imena škola, ulica, trgova, bolnica, i drugih javnih ustanova koji su nazvani po pravoslavnim svecima, a u posljednje vrijeme su žestokim etnonacionalističkim, desničarskim i šovinističkim nabojem i porukama ispunjena i obilježavanja tradicionalnih kršćanskih praznika poput Badnjaka, Božića ili Bogojavljenja. U manifestacijama plivanja za krst časni koje se sve intenzivnije i masovnije obilježavaju uz crkvene velikodostojnike učestvuju političari i zapažene javne ličnosti. Uz ovo sve treba napomenuti da svećenici SPC redovno učestvuju svake godine početkom marta u komemorativnim molitvama u Draževini kod Višegrada kada se obilježava godišnjica od hapšenja Draže Mihailovića, četničkog vođe i nacističkog kolaboracioniste tokom Drugog svjetskog rata - navodi Kovač.

Kovač upozorava kako je krajnje vrijeme da se na globalnom nivou otvori rasprava i programi borbe protiv nasilnog ekstremizma CVE i sprečavanja nasilnog ekstremizma PVE koji ideološke matrice imaju u radikalnom tumačenju kršćanstva, a čije manifestacije su se najbolje mogle vidjeti na primjeru ruske agresije u Ukrajini, a ranije u agresivnim ratovima na Balkanu koji su rezultirali genocidom.

- O ovom problemu, nažalost, srpski javni intelektualci poput Tanaskovića, Kecmanovića, Pavića, Ćeranića, Reljića, Prorokovića, Perišića i drugih šute, jer su zapravo njegov integralni dio koji ga amplificira i promovira. Nadat se da će se ovim problemima jednako agilno pozabaviti Evropska unija, OSCE, Vijeće Evrope, NATO, Ujedinjene nacije kao što su se bavili programima PVE/CVE kada su u pitanju zloupotrebe islama, te osmisliti programe i podršku pravoslavnim i katolicima da se suoče sa problemima i riješe opasnih bolesti religijskog radikalizma. I na kraju, šta bi bilo kad bi iz Sarajeva, politiku koja se vodi u Beogradu i Zagrebu, na sličan način uvredljivo i stalno držali na optuženičkoj klupi za "kršćanski radikalizam"? Stoltenberg bi, u takvoj konstelaciji međunarodnih prilika, takve kvalifikacije vjerovatno ocijenio kao "zapaljive"!? - navodi Kovač.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.