POJAŠNJENJE

Ministar Enver Hadžiahmetović za "Avaz": Voda neće poskupjeti

Vlada KS već je na neki način smanjila rizik ViK-u da mora ići s povećanjem cijena, rekao je Hadžiahmetović

Hadžiahmetović: Zaštititi građane. Arhiv

Piše: Z. Karić

2.6.2022

Za građane Kantona Sarajevo voda neće poskupjeti. Ovo je za portal "Avaza" kazao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.


Stav Ministarstva

- Cijena vode mora biti veća, ali ta cijena se neće odnositi na građane KS. Mi idemo ka tome da građani plaćaju vodu po postojećoj cijeni. O tome se radi. Stav Ministarstva je jasan, a to je zaštita građana – kazao je Hadžiahmetović.

Objasnio nam je i zašto je došlo do priče o poskupljenju cijene vode. Naime, Hadžiahmetović je kazao da su od preduzeća "Vodovod i kanalizacija" (ViK) dobili zahtjev u kojem piše kako je gorivo poskupjelo 50 posto, električna energija 30, a od 30 do 300 posto repromaterijal...


Formirano neovisno tijelo

Također su naveli da su dobili od EBRD-a da plate dug od 860.000 KM te da oni ne mogu s već postojećom cijenom vode sve navedene zahtjeve ispuniti te da tako idu u gubitak.

- Zahtjev sam obradio i dostavili smo ga Vladi KS koja je formirala neovisno tijelo koje će odlučiti o cijeni vode. Zahtjev o cijeni vode je u obradi i bit će dostavljen do kraja juna Vladi KS na sjednici. U tom dokumentu će neovisno tijelo iznijeti svoje mišljenje i prijedlog koja to cijena može i mora biti. Ali ta cijena usluge koju donese to tijelo ne mora značiti da će ići ka građanima - kazao je ministar.


Platili ratu kredita

Naveo je kako je Ministarstvo, zajedno s Vladom KS, uspjelo prije mjesec platiti jednu ratu kredita koji EBRD potražuje. To znači da je Vlada KS već na neki način smanjila rizik ViK-u da mora ići s povećanjem cijena.

- Na sjednici Vlade KS, koja će zasjedati nakon što neovisno tijelo donese odluku o cijeni, mi ćemo kao Ministarstvo tražiti da se ne povećava cijena vode prema građanima, jer mi možemo na drugi način indirektno spasiti već postojeću cijenu. Ministarstvo će prema Vladi ići s tom informacijom. Stav Vlade je da će nas u tome podržati.

To će se sve znati polovinom jula, kada ćemo izaći u javnost i reći da bi cijena vode morala biti toliko i toliko, ali mi smo pronašli način kako da vraćamo ratu kredita, da sačuvamo ViK da može poslovati, a ujedno zaštitimo građane od povećanja cijene vode - kazao je Hadžiahmetović.

Istakao je da cijena usluge mora biti veća, ali da tu cijenu neće plaćati građani. Ide se ka tome da građani plaćaju vodu po trenutnoj cijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.