U HADŽIĆIMA

Delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Kraljevine Saudijske Arabije, UNDP-a i EUFOR-a posjetile skladište municije „Krupa“

Cilj ovakve posjete LSM „Krupa“ bio je da se u sklopu projekta EXPLODE+ u organizaciji UNDP-a, izvrši obilazak izvedenih infrastrukturnih radova

Borislav Jezeraškić i Senad Mašović. MO BIH

A. O.

2.6.2022

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i pomoćnik ministra odbrane za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, sa članovima delegacije Kraljevine Saudijske Arabije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), posjetili su 2. juna 2022. godine lokaciju skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH „Krupa“ u Hadžićima, s ciljem uvida u izvedene infrastrukturne radove na toj lokaciji.

Obilasku lokacije, između ostalih, prisustvovali su ambasador KSA u BiH Nj.E. Osamah Dahli R Alahmad, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera i EUFOR-ov specijalni savjetnik za municiju i naoružanje brigadir Martin Tračsler (Trachsler).

Cilj ovakve posjete LSM „Krupa“ bio je da se u sklopu projekta EXPLODE+ u organizaciji UNDP-a, izvrši obilazak izvedenih infrastrukturnih radova u svrhu upoznavanja sa do sada postignutim rezultatima implementacije radova, koje finansira Kraljevina Saudijska Arabija, a koja ima za cilj unapređenje sigurnosnih uslova na navedenoj lokaciji.



Sa održanog sastanka. MO BIH

Prisutnima je se obratio brigadir Tračsler koji je prezentirao informacije vezane za dosadašnja dostignuća Master plana BiH o rješavanju viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Rukovodilac projekta EXPLODE+UNDP BiH, Tarik Učanbarlić predstavio je kroz prezentaciju sve detalje vezane za radove koji su se realizirali i još realiziraju u ovom projektu.

Generalpukovnik Senad Mašović se zahvalio na pruženoj podršci u vrijeme problema i izazova uzrokovanim nedostatkom finansijskih sredstava i blokadom rada državnih institucija, te naglasio kako je KSA istinski prijatelj BiH. Također, general Mašović je naveo da zahvaljujući ovakvim projektima, BiH je jedina u regionu koja nije imala vanrednih situacija na lokalitetima skladištenja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, jer su uslovi skladištenja značajno unaprijeđeni. Mašović je na kraju izrazio nadu da će se bilateralno-vojna saradnja između BiH i KSA u budućem periodu unaprijediti na jedan viši nivo.


Današnji susret. MO BIH

Ambasador KSA u BiH, Nj.E. Osamah Dahli R Alahmad se zahvalio na prijemu te iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dviju zemalja. Naglasio je da su BiH i KSA istinski prijatelji, kako je i general Mašović naveo, te da će se saradnja između ove dvije zemlje nastaviti i u budućnosti na zadovoljstvo obje strane.

Sredstvima koje je osigurala Kraljevina Saudijska Arabija za nastavak finansiranja projekta EXPLODE+ omogućeno je privođenje kraju neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na lokaciji skladištenja municije „Krupa“ u Hadžićima, te samim tim povećana sigurnost skladištenja i efikasnost upravljanja zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.