ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović se sastao sa predstavnicima Udruženja žrtava i svjedoka genocida

Razgovarano je o aktivnostima Udruženja, te aktuelnim nasrtajima na istinu o genocidu

Sa održanog sastanka. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

2.6.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u posjetu je primio predstavnike Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Razgovarano je o aktivnostima Udruženja, te aktuelnim nasrtajima na istinu o genocidu i drugim zločinima počinjenim tokom agresije na BiH.


Istina o agresiji

Podcrtano je da su aktivnosti na potkopavanju istine o agresiji i genocidu koordinisane od strane istih političkih i institucionalnih centara iz kojih je i vršena agresija na BiH i sveukupna zločinačka kampanja.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina usvojila revidiranu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, te da je obaveza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema ovom dokumentu, da se primarno bavi predmetima sa A-liste koji su dostavljeni iz Haškog tribunala, na osnovu istraga koje je provelo Haško tužilaštvo.


Dao podršku

Istaknuto je da je zabrinjavajući trend u procesuiranju ratnih zločina pokušaj pravljenja diskontinuiteta u odnosu na nalaze Haškog tribunala, te pokušaj da se uspostavi paritet u podizanju optužnica, kako bi se Armija RBiH izjednačila sa VRS-om i HVO-om, čime se odstupa od prave svrhe procesuiranja ratnih zločina.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dao podršku aktivnostima Udruženja i kazao da je najviši državni interes zaštita istine o agresiji, genocidu i drugim zločinima koja je utvrđena u presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju Udruženja žrtava i svjedoka genocida činili su predsjednik Udruženja Murat Tahirović i predsjednik Nadzornog odbora Udruženja Irfan Ajanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.