ŠIRI SE PANIKA

Mirsad Vilić, direktor DKPTBiH, za „Avaz“ o dojavama o bombama: Cilj je izazvati strah kod građana

BiH ima kvalitetan i siguran sistem zaštite kada je riječ o cyber napadima

Vilić: Imamo stručan kadar. Agencije

Piše: M. Aš.

3.6.2022

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPTBiH), rekao je za „Avaz“, komentirajući lažne dojave o postavljenim bombama, da su očigledni ciljevi toga destabilizacija društva kroz izazivanje nesigurnosti i straha kod građana, negativnih psiholoških reakcija kod najosjetljivije kategorije društva, kao i nanošenje štete privredi BiH. 

Koji je motiv

Vilić smatra da kontinuitet lažnih dojava u institucijama i drugim objektima od posebnog značaja za normalno funkcioniranje države poprima elemente osmišljenog i organiziranog kriminogenog djelovanja cyber napada.

- BiH ima kvalitetan i siguran sistem zaštite kada je riječ o cyber napadima, ali treba istaći da ne postoji apsolutna sigurnost kada govorimo o bilo kojoj vrsti ugroženosti. Potrebno je usmjeriti sve raspoložive kapacitete na pronalaženje izvršioca i dokazivanje motiva ovih dojava kako bismo mogli doći do kvalifikacije djela - kaže Vilić.

Kada su u pitanju anonimne dojave o eksplozivnim sredstvima, u ranijem periodu Direkcija je pružala pomoć i asistenciju ostalim partnerskim agencijama na raznim državnim nivoima.

- U cilju pronalaska i identifikacije osoba koje su počinile ovo krivično djelo, Direkcija ima mogućnost zatražiti asistenciju kako domaćih tako i međunarodnih policijskih agencija - ističe Vilić


Ulagati u obuku

Napomenuo je da Direkcija u svom sastavu ima Odsjek za protivdiverizionu, biohemijsku i sanitarnu zaštitu, koji raspolaže obučenim i stručnim kadrom.

- Svjedoci smo toga da zemlje EU poduzimaju određene korake kako bi povećale nivo cyber sigurnosti. Nadam se da će i BiH nastaviti pratiti te trendove, ulagati u obuku stručnog kadra i dostupne informacione tehnologije - kaže Vilić.


Pratiti upute

Vilić je građanima poručio da budu suzdržani i disciplinirani te da ne podliježu panici koja se pokušava izazvati putem cyber napada. Tačnije, kako je rekao, da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.