STRANAČKI INTERESI

Ivana Korajlić, izvršna direktorica TIBiH, za "Avaz": Vlast ne radi ništa!

Mi smo prije godinu uradili detaljan izvještaj po svakoj od ovih oblasti, a godinu poslije apsolutno se ništa nije promijenilo

Korajlić: Ništa od onog što je navedeno kao prioritet nije provedeno. Arhiv

Piše: A. Bajramović

5.6.2022

Od 14 prioriteta koje je prije tri godine Evropska unija postavila pred BiH, do danas je ispunjen samo jedan, a vlast i dalje blokira usvajanje ključnih zakona koji bi omogućili borbu protiv korupcije, upozorava “Transparency International” u Bosni i Hercegovini (TIBiH).


Nema pomaka

Pomaka u posljednjih godinu uopće nije bilo, pa je naša zemlja trenutno nikad dalje od evropskog puta.

- Imamo formalno ispunjen jedan prioritet koji se tiče formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Formalno je formiran, ali je i dalje njegovo funkcioniranje upitno. Ostali prioriteti, počevši od reforme izbornog sistema i izmjena Izbornog zakona, vidjeli smo da nisu uspjeli, da su pregovori propali i da se sve svelo na zadovoljavanje uskih stranačkih interesa - kaže za “Avaz” Ivana Korajlić, izvršna direktorica TIBiH.

Zakoni o VSTV-u, javnim nabavkama i o sukobu interesa, koji su među ključnim prioritetima, još nisu usvojeni. Uprkos činjenici da se svi njeni sudionici deklarativno zalažu za eurointegracije, aktuelne bh. vlasti su bez ikakvih rezultata i u svim drugim segmentima.

- Ništa od onog što je navedeno kao prioritet nije provedeno. Mi smo prije godinu uradili detaljan izvještaj po svakoj od ovih oblasti, a godinu poslije apsolutno se ništa nije promijenilo. Imamo vrlo otvoreno zamajavanje javnosti, gubljenje vremena i manipuliranje institucionalnim procedurama, zloupotrebljavanje Parlamenta i Vijeća ministara za blokiranje reformi, a sve uz priču da se svi zalažu za evropske integracije - ističe Korajlić.


Bez nadzora

Dodaje da kod vladajućih političkih stranaka u BiH ne postoji interes za priključenje EU, jer bi kroz taj proces prošli bolne reforme koje zadiru u njihove lične i stranačke interese.

- Ne žele izgubiti kontrolu nad pravosuđem i izbornim procesom, da budu transparentniji, ne žele imati veću odgovornost kao nosioci javnih funkcija niti nadzor nad trošenjem javnih sredstava - kaže Korajlić.

Oštar stav

- Lični i stranački interesi su ispred javnog. Trebalo bi da su i evropski zvaničnici davno prozreli ovakav vid ponašanja. Obećanja i sitne korake ne treba uzimati zaozbiljno niti smatrati bilo kakvim napretkom, mora postojati oštriji i direktniji stav prema zvaničnicima u BiH. Građani bi, također, sve to trebali uzeti u obzir, ako se otkoči ova saga s provođenjem izbora, kada budu glasali - poručuje Korajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.