UPOZORENJA

Evropska centralna banka povećava kamate: Građani bi mogli gubiti do 10 posto depozita

Povećanje referente kamatne stope ne može utjecati na promjenu kamatnih stopa u BiH

Kutle: Bez dugoročne pretpostavke. Agencije

Piše: A. Kukić

5.6.2022

Iako je Centralna američka banka (FED) već dva puta ove godine podigla referentnu kamatnu stopu, Evropska centralna banka sličan će potez prvi put napraviti, najvjerovatnije, u julu.

Precizni podaci

To bi se, nakon nekog vremena, prelilo i na kreditna zaduženja građana, a najbolje će proći oni koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom.

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, kazao je za „Avaz“ da precizni podaci o rastu kamata ne postoje te da se ne može napraviti dugoročna prognoza.

- Jedno je sigurno - Evropska centralna banka će u 7. odnosno 9. mjesecu povećati kamatu za 0,5 posto, što znači da će kamata na depozite biti nula, ali povećanje te kamatne stope ne može utjecati na promjenu kamatnih stopa u BiH - rekao je Kutle.


Realna mogućnost

Međutim, upozorava na još jednu pojavu vezanu za depozite.

- U dugoročnijem periodu se može dogoditi, ako se ne budu povećavale kamatne stope na depozite, a inflacija ostane ista, da svako ko ima depozite na računu banke gubi osam do deset posto vrijednosti novca i onda će te depozite nastojati pretvoriti u nešto drugo, od stanova pa nadalje. Onda s te pozicije postoji realna mogućnost da banke povećavaju kamatne stope na depozite ako im bude nedostajalo depozita za kredite - pojasnio je Kutle.

Preporučio je građanima da radi svoje sigurnosti što prije postojeće kredite zamijene onima s fiksnom kamatnom stopom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.