DRAGA TROJKO

Pokupite smeće, pokosite travu, a djevojke u minjacima ostavite na miru

Nakon desetina drugih estradnjaka, narodnih pjevača, vjerskih sekti i koga sve ne, Lidija Bačić smeta jer se usudila da u centru Sarajeva obuče ultra kratku haljinu koja je ocrtala savršeno zategnuto dupe na dugim i lijepim nogama

Lidija Bačić pred Katedralom. Screenshot

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

3.6.2022

Ako danas prošetate Sarajevo uočit ćete da je grad u... Pa, ne baš najboljem stanju. I to ako bismo koristili najprobranije moguće riječi sa nakanom da nikog ne uvrijedimo.


Savana u Sarajevu

Savana u Sarajevu. Avaz

Na mnogim zelenim površinama u gradu trava je toliko zarasla da unutra možete sakrivati ratne zločince. Morate biti dobro oprezni kada šetate psa, jer postoji realna opasnost da se u nekoj od tih savana izgubi. Također, nije sigurno da u njima već ne obitavaju anakonde, gepardi ili neke druge egzotične životinje.

Dok hodate ulicama nerijetko ćete morati preskočiti poneku kesu sa smećem. Fasade su tradicionalno prljave i išarane. Rasvjeta... Sijalice negdje rade, a negdje ne. Naravno, s toplim danima, počela je i tradicionalna najezda žohara, a nije neizvjesno da će se u međuvremenupojaviti i zmije i pacovi.

Radnike sa šmrkovima zadnji put pamtimo kada su ih kadrovi NiP-a poslali da operu ulice od „širka“, netom poslije održane Parade ponosa.

Tramvajska pruga od Remize do Ilidže još nije gotova, a kad će, ne zna se, iako su sami protagonisti Vlade KS probili sve rokove koje su građanima obećavali.

Trolejbusi kupljeni iz Bjelorusije zapeli su u međuvremenu negdje na granici jer je, kao što je poznato, ova džrava pod međunarodnim sankcijama zbog učešća u agresiji na Ukrajinu.

Stranke trojke dobile su historijsku priliku da na slučaju Kantona Sarajevo pokažu i dokažu da je drugačija, bolja i uspješnija vlast u odnosu na višegodišnji SDA-ovski kriminal, iživljavanje i destrukciju društva moguća. No, i dalje se čini da se ne uspijevaju snaći u ovoj ulozi i odgovoriti  historijskom zadatku. 

Elem, šta u takvoj situaciji stranke trojke izaberu kao jedno od gorućih pitanja kojim će se baviti? Nastup pjevačice u minjaku. Nije šala.

Klubovi vijećnika NiP-a, SDP-a i Naša stranke, dakle stranaka trojke, protestovali su zbog nastupa poznate hrvatske pjevačice Lidije Bačić ispred sarajevske Katedrale.

- Klubovi vijećnika Naroda i pravde, SDP BiH i Naše stranke u Gradskom vijeću smatraju da je neprimjereno našu kulturnu baštinu koristiti kao pozadinu za estradne potrebe. Dostojanstvo jednog naroda čuva se i zaštitom integriteta njegovih spomenika – naveli su u saopštenju.


Moralisanje

Aha. No, prostor ispred Katedrale odavno se koristi za raznorazne estradno-promotivne potrebe. Centar Sarajeva je uzak, a trgova generalno nedostaje, tj. gotovo da ih i nema. Prostor ispred Katedrale je javna površina na kojoj svakodnevno možemo gledate raznorazne promocije, proteste, skupljanje potpisa, umjetničke i estradne nastupe...

O tome je li prostor ispred jedne crkve adekvatan za ovakvu vrstu aktivnosti, može se, naravno diskutovati. No, o tome nisu diskutovali niti je dosad ozbiljnije dovođeno u pitaje korištenje ovog prostora u takve svrhe. Zašto baš sada?

Pa zato što se baš sada, nakon desetina drugih estradnjaka, narodnih pjevača, vjerskih sekti i koga sve ne, Lidija Bačić  usudila u centru Sarajeva obući ultra kratku haljinu koja je ocrtala savršeno zategnuto dupe na dugim i lijepim nogama. A to je očito uzbudilo dežurne malograđane koji u glas povikaše „sramota“, „kič, „turbo folk“... Ok, to samo po sebi, nije sporno, tako estrada funkcioniše. Zabavljači pjevaju, šokiraju, pokazuju svoje obline i zarađuju, narodne mase ih komentarišu, kude, hvale ili zgražaju se, u zavisnosti od nečijih estetskih preferencija i sklonosti.

Ipak, zabrinjava i rastužuje da pojedinci koji obnašju vlast u ovoj zemlji smatraju sasvim normalnim i primjerenim baviti se nečijom mini suknjom. Je li vlast trojke smatra da je njihova uloga glumiti moralnu policiju u ovom gradu po uzoru na Iran?

Od protagonista od NiP-a ovo ne treba da čudi. Ipak se radi o stranci koja nije krila svoju odanost idejama kontroverznog rahmetli muftije Muamera Zukorlića i koja je, primjerice, kako smo već spomenuli, slala šmrkove da sapiraju grad poslije Parade ponosa. Moguće da ih je u ovom slučaju Lidija Bačić uzbudila što su izgubili abdest nakon što ih je prethodno isto uzbudila.



Ne d'o Bog nikom

No, koji je matrak građanskom SDP-u i posebno liberalnoj Našoj stranci pa da od svih problema smatraju za shodno dizati svoj glas protiv minjaka ispred Katedrale? Sve uz višegodišnju retoriku o pretvaranju Sarajeva u metropolu i otvoreno društvo. Koja politička pamet može stajati iza ovoga?

Je li malograđanski nagon drugova iz SDP-a i Naše stranke, o borbi protiv „turbo folka“ i „estradnih potreba“, stvarno zamućuje osjećaj za političku razboritost? Jesu li pomislili da možda i nije baš pametno, posebno s obzirom na njihovu agendu, na primjeru mini suknje problematizirati „estradne potrebe“ ispred vjerskih objekata? Jer kada je Sarajevo u pitanju to može vrlo lako da povuče i neke druge konotacije.

Recimo, već vidim naslove u srpskim i hrvatskim nacionalističkim propagandnim: „Strankama u Sarajevu smetaju žene u mini suknjama“.

No, čak kad i to ostavimo po strani, ostaje ono ključno pitanje – zašto, pobogu, vladajuće stranke u Sarajevu uopće smatraju da je njihov posao baviti se nastupanjem pjevačica i izigravanjem moralne policijue

Uistinu zabrinjava da je ovakva politička pamet za sada jedina pamet koja se nudi kao alternativa u većinski bošnjačkim dijelovima BiH. Ne d'o Bog nikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.