EKONOMSKI ANALITIČAR

Hadžić: Država je naplatila milijardu KM poreza, a ništa nije vratila građanima

Neki poslodavci su povećali primanja neki ne i radnici odlaze, rekao je

A. K.

Faruk Hadžić

Foto: Arhiv


Ekonomski analitičar Faruk Hadžić govorio je za N1 o ekonomskoj krizi u svijetu prouzrokovanom ratom u Ukrajini, nadolazećoj zimi i energentima, eventualnim odgovorima države na tešku situaciju.

Skoro milijardu maraka je prikupljeno od naplate poreza u BiH. Te pare nisu na pravi način vraćeni građanima, kaže Hadžić.

Poreske reforme

- Ne znam je li u pitanju neznanje, ali se hvaliti naplatom poreza a ne pomagati građanima, ne znam. Trebaju nam poreske reforme, da se smanji pritisak na radnike u preduzećima. Neki poslodavci su povećali primanja neki ne i radnici odlaze. Pod hitno smanjiti poresko opterećnje i pomoći radnicima - kaže Hadžić.

Istakao je da su posebno ugorženi penzioneri i da im je ono što je oduzeto kroz inflaciju država treba vratiti većim penzijama.

- Vrlo je nezahvalno prognozirati. Situacija se mijenja iz dana u dan. Izvoz žitarica iz Ukrajine je upitan. Ako Ukrajina ne bude mogla izvesti žitarice na tržište, onda može doći do globalnih problema u svijetu - smatra.

Uništavanje hrane

Godišnje se u BIH uništi 140.000 tona hrane. Da je navedeni iznos uništene hrane doniran, država bi dobila kroz naplatu PDV-a 21,5 miliona KM. Postojeći zakonodavni okvir u Bosni i Hercegovini ne stimuliše preduzeća da doniraju hranu javnim kuhinjama i udruženjima koje brinu o osobama u stanju potrebe.

- Ako hranu uništite i bacite ne morate plaiti PDV, ako donirate plaćate PDV. Ekonomski je isplativije. Moramo mijenjati poresku politiku u BiH, da se ukine PDV na doniranu hranu - zaključio je Hadžić.

NA VRH

Podijeli članak na