MINISTAR FINANSIJA

Bevanda objasnio usvojenu odluku o finansiranju izbora: Sve je po zakonu

Sve ono što je CIK kroz proračunsku procedure, koja traje jako dugo, uputilo prema Ministarstvu finansija sažeto je u ovom iznosu 9.728.000 KM, kazao je Bevanda

Bevanda: Odluka jednoglasno usvojena. A. Kukić

Piše: A. K. - N. Aj.

6.6.2022

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda obratio se novinarima nakon što je na današnjoj sjednici Vijeća ministara osiguran dio novca za održavanje općih izbora 2022. godine, odnosno 9,7 miliona KM, uprkos činjenici da je CIK-u potrebno 12,5 miliona.

Izrazio je zadovoljstvo jer su dvije krucijalne tačke koje su imali usvojene. Nacrt budžeta je jednoglasno usvojen, poslije 18 mjeseci privremenog finansiranja.



Finansiranje izbora

Posebno se osvrnuo na odluku finansiranja izbora.

- Predložili smo odluku koja je ispravna, zakonita i u svemu provodiva. Nema onog elementa da se iz nekih nedefiniranih izvora finansira, ne samo javnim, nego i privatnim novcem. Morate imati definirani izvor iz kojeg ćete nešto finansirati.

Mi smo danas na Vijeću ministara jednoglasno usvojili odluku o odobrenju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Ova sredstva su namijenjena CIK-u za finansiranje općih izbora 2022. godine. Ovo su sredstva koja idu čisto za finansiranje izbora, dok su plaće, naknade i sve ono što ide u drugu kategoriju nisu sadržani u ovome nego u normalnom proračunu CIK-a – rekao je Bevanda.


CIK-u nedostaje skoro 3 miliona KM

On je naglasio da će se sredstva vratiti.

- Ovo smo koristili u više navrata. Drago mi je. Sve što se dešavalo ružno zadnjih dana, današnja odluka Vijeća ministara bila je jednoglasna – rekao je ministar finansija.

Na pitanje novinara o nedostatku skoro 3 miliona KM za CIK, Bevanda je odgovorio:

- Ne želim da unosim zlu krv i ulazim u nepotrebne verbalne sukobe, jer ne donose apsolutno ništa. Ponavljam, sve ono što je CIK kroz proračunsku procedure, koja traje jako dugo, uputilo prema Ministarstvu finansija sažeto je u ovom iznosu 9.728.000 KM. Sve ono što je napisano, rečeno van toga jednostavno nije istina.

Za to imaju dokumenti i sve ostalo, neka budu za Bevandu i sankcije i krivične prijave, imaju dokumenti da je to tako. Da odmah pojasnim, imali smo ogroman zahtjev Ministarstva odbrane, Ministarstva za ljudska prava i, možda sam ja taj ministar, smatrao bih te zahtjeve opravdanim. Upućeni su u skladu s budžetskom procedurom. A za CIK, ovo su zahtjevi koji su bili u zahtjevu budžeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.