REAKCIJE

Profesor Alija Kožljak za "Avaz": Ovo je potvrda rovovske borbe Rusije sa Zapadom za dominaciju u BiH

Rusija je u nepovoljnijoj poziciji jer je i međunarodno pravo i pravo unutar države na strani BiH i euro – atlantskih asocijacija, kaže Kožljak

Kožljak: Neviđen primjer. Avaz

Piše: A. Bajramović

6.6.2022

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ne samo da dolazi na sjednice na koje ne treba biti ni pozivan, već diktira kada će sjednica biti održana i o čemu će se na njoj diskutirati, kaže za „Avaz“ profesor Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch i bivši vojni predstavnik BiH u NATO-u. Komentirajući obraćanje Kalabuhova na sjednici NSRS, on ističe kako se radi o do sada neviđenom primjeru ponašanja stranog ambasadora i zloupotrebi skupštine i naroda.

Objelodanjena ruska politika

- Ovo što radi ruski ambasador ovih dana je upravo to, jer Ruskoj Federaciji je ta platforma koja su u prethodnom desetljeću kreirali na prostoru entiteta RS nešto čega se niti mogu niti hoće tako lako odreći. Sada je nedvojbeno da su upravo tu platformu koristili za širenje svog interesa na cijelom zapadnom Balkanu. U vrijeme ruske agresije na Ukrajinu oni ne mogu imati bolji megafon od ovog koji im je omogućio Milorad Dodik – kaže Kožljak.

Dezinformacije koje dolaze iz Moskve, do sada su se mogle povezivati samo sa diktatorskim režimima. Na ovaj način, dodaje Kožljak, ruska politika prema BiH je potpuno objelodanjena, a oslobađanje od njenog utjecaja je proces koji će dugo trajati.

- Ovo što danas gledamo je potvrda rovovske borbe Ruske Federacije sa Zapadom za dominacijom nad BiH i ovim područjem. Rusija je u nepovoljnijoj poziciji jer je i međunarodno pravo i pravo unutar države na strani BiH i euro – atlantskih asocijacija. Niko BiH nije natjerao da se odluči na taj korak. To je odlučeno demokratskim putem i sve te odluke su potpisali i predstavnici iz RS. Ta pozicija Rusije je dodatno zakomplicirana i svjetskom izolacijom. Nikada do sada u historiji se nije desilo da ruski državnik tako visokog ranga ne može obavljati svoje diplomatske dužnosti. To je samoj sebi Rusija uradila, napravila je takvu samoizolaciju koju nije imao ni režim u Sjevernoj Koreji. To je dodatni razlog zašto će se boriti za Dodika i RS – ističe Kožljak.


Razlozi za brigu

Zabrana leta aviona sa ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim pokazuje čvršći stav prema miješanju Rusije u unutrašnje odnose država regiona i fizičku izoliranost proruskih političara na zapadnom Balkanu.

- Da, ali oni mogu djelovati hibridno. Sve dok imamo ruskog ambasadora ovdje i ranije instalirane institucije u Srbiji i BiH, gdje se pod plaštom kulturne saradnje pojavljuju razni obavještajci, oni koji rade protiv institucija BiH mi ćemo imati razloga da se brinemo – kaže profesor Alija Kožljak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.