ODRŽAN SASTANAK

Slovačka delegacija i Zajednička komisija PSBiH: Otvoren i konstruktivan dijalog za rješenje nesuglasica u BiH

Tokom razgovora, članovi Zajedničke komisije, predsjedavajući Nikola Lovrinović, članovi Lazar Prodanović i Bariša Čolak, izrazili su zahvalnost Slovačkoj na kontinuiranom doprinosu razvoju demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini

Slovačka delegacija i Zajednička komisija PSBiH: Otvoren i konstruktivan dijalog za rješenje nesuglasica u BiH. PSBiH

S. S.

6.6.2022

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastali su se danas s delegacijom Komiteta za odbranu i sigurnost Parlamenta Slovačke Republike koja boravi u zvaničnoj radnoj posjeti BiH, a koju predvodi predsjednik Komiteta Juraj Krupa.

Tokom razgovora, članovi Zajedničke komisije, predsjedavajući Nikola Lovrinović, članovi Lazar Prodanović i Bariša Čolak, izrazili su zahvalnost Slovačkoj na kontinuiranom doprinosu razvoju demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini.

Euroatlanske integracije

Gosti su se interesirali za aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine, njen put ka euroatlantskim asocijacijama, pitanja općim izborima koji su zakazani za oktobar ove godine.

Članovi Zajedničke bh. komisije ukazali su na činjenicu da se ovogodišnji izbori očekuju u ambijentu ozbiljne političke krize. Izrazili su bojazan da bi njihova implementacija u skladu s aktuelnim izborim zakonodavstvom mogla predstavljati novi problem, što se naročito odnosi na uspostavu saziva domova naroda u Federalnom parlamentu i Parlamentarnoj skupštini BiH. Stoga je, kako je rečeno, nužno dodatno raditi da se izbjegne takav scenarij.

Kada su posrijedi obaveze koje Bosnu i Hercegovinu očekuju na putu ka EU, članovi bh. komisije ukazali su na činjenicu da su tokom nastojanja da se približi Evropi pred našu državu neprestano postavljani novi uslovi što je cijeli proces dodatno usložnjavalo.

Bez obzira na činjenicu da sve političke stranke podržavaju taj put, njegovo usporavanje nužno utiče na entuzijazam i pozitivno raspoloženje građana.

Konstruktivan dijalog

Danas je također rečeno i da se od predstavnika međunarodne zajednice očekuje više medijacije a manje svojevrsne represije nad pojedinim stranama na bh. političkoj sceni jer to, umjesto da doprinose rješenju problema s kojim se susrećemo, nerijetko samo dodatno usložnjava stanje.

Članovi Komiteta za odbranu i sigurnost Parlamenta Slovačke izrazili su nadu da će rješenja za aktuelne nesuglasice među političkim akterima u BiH biti otklonjene kroz njihov otvoren i konstruktivan dijalog.

Istovremeno, kako je istaknuo Krupa, Slovačka ostaje spremna da sama ili s partnerima iz EU bude podrška svim pozitivnim procesima i putu BiH ka euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.