KOALICIJA POD LUPOM

Vehid Šehić o pozajmljivanju novca za CIK: Jedini dobar korak, sada je sigurno da će izbora biti

Treba sačekati za ovaj drugi dio sredstava jer nedostaje još oko 2,8 miliona KM. Ali to će sigurno biti usvojeno u redovnoj proceduri kod usvajanja budžeta, rekao je Šehić

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”. Arhiv

Piše: N. Aj.

6.6.2022

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za portal "Avaza" prokomentirao je odluku Vijeća ministara BiH kojom će 9,7 miliona KM CIK posuditi od RAK-a.

- Danas je prihvaćen i budžet, međutim procedura donošenja budžeta je daleko duža. Ono se sada dostavlja Predsjedništvu BiH, pa ide na Parlamentarnu skupštinu, a tek onda se usvaja ako dobije potrebnu većinu. Ovdje se radi o pozajmici sredstava Regulatorne agencije za komunikacije od 9,7 miliona KM. To je jako dobro što je urađeno iz prostog razloga - stvaraju se finansijske pretpostavke da CIK može preduzimati sve one radnje koje mora po Izbornom zakonu i provedbenim aktima kako bi se izbori održali 2. oktobra. Treba sačekati za ovaj drugi dio sredstava jer nedostaje još oko 2,8 miliona KM. Ali to će sigurno biti usvojeno u redovnoj proceduri kod usvajanja budžeta. Izbori će sada sigurno biti 2. oktobra - kazao je Šehić.

Naglasio je da je novac koji nedostaje za isplatu članova biračkih odbora.

- Oni se također finansiraju iz budžeta države. Istina, koliko je meni poznato i koliko sam obaviješten, tražile su se veće naknade za članove i predsjednike biračkih odbora. Ali do isplate obično dolazi nakon održavanja samih izbora. U tom periodu će sigurno i budžet biti usvojen te će biti odobrena i ta sredstava. Ovo je jedini dobar korak - poručio je Šehić.


Podsjećamo, CIK-u je potrebno 12,5 miliona KM za opće izbore. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.