PREDSTAVNIČKI DOM PFBIH

Oboren izvještaj Radio-televizije Federacije BiH za 2018. i 2019. godinu

Sanela Prašović-Gadžo je rekla da izvještaji ukazuju na brojne upitne radnje koje radi menadžment ove TV kuće, a što su prema njenim riječima, posebno za 2018. godinu ukazali revizori

Džemal Vatreš, finansijski direktor RTV Federacije BiH. SCREENSHOT

Piše: S. S.

6.6.2022

Predstavnički dom Parlamenta FBiH oborio je izvještaj Radio-televizije Federacije BiH za 2018. i 2019. godinu.

Usvojen je zaključak da se omogući pozicioniranje javnih televizija na programskim šemama među prvih devet pozicija u svojoj ponudi.

Donesen je i zaključak da se u roku od 15 dana obave potrebne procedure za imenovanje organa Radio-televizije Federacije BiH.

Džemal Vatreš, finansijski direktor RTV Federacije BiH, je predstavio izvještaj.

- RTV FBiH je realizovala zacrtane ciljeve, a prevashodno iz dvije najbitnije oblasti koje se stavljaju pred ovu Radio-televiziju kao članicu RTV sistema i stabilnost finansijskog poslovanja. To je omogućilo ostvarenje strateškog cilja, a to je zadržavanje na mjestima najuticajnijih medija na prostoru BiH te promovisanje svih vrijednosti vezano za ta društva. Finansijska neto dobit za 2018. godinu iznosila je 92.340 KM, a u 2019. 2.439.652 KM. U 2019. godini je RTV FBiH prvi put od osnivanja izašla iz gubitka iznad visine kapitala i evidentirala kapital u iznosu 1.371.419 KM - rekao je Vatreš. 

Samo jedan član UO

Kao uzrok toga vidi racionalnu kadrovsku politiku i angažman svih zaposlenih.

- Takav pristup je doveo do smanjivanja broja radnika za 100, što je omogućivalo i povećanje neto primanja zaposlenih. Radio-televizija Federacije radi u kompleksnom poslovnom okruženju, a jedan od ključnih problema je nedovršenost javnog RTV sistema u skladu sa zakonom, to jest neformiranje korporacije kao ključnog subjekta za poslovanje emitera, koja bi kao krovno tijelo objedinila djelovanje, poslovanje, produkciju i emitovanje - dodao je Vatreš.

Sanela Prašović-Gadžo je rekla da izvještaji ukazuju na brojne upitne radnje koje radi menadžment ove TV kuće, a što su prema njenim riječima, posebno za 2018. godinu ukazali revizori.

- Obzirom na to da Upravni odbor ima samo jednog člana, ne može se potvrditi osnovanost njegovog rada i donesenih odluka u smislu odredbi Zakona o javnom servisu Radio-Televizije Federacije, to nas napominju revizori. To nije spriječilo da odlukom UO u septembru 2018. bude odobrena posebna naknada generalnom direktoru u iznosu jedne plate, a ta naknada je pogrešno knjigovodstveno evidentirana u okviru troškova plata. Jubilarne naknade su prema zakonu oporezive - pojasnila je Prašović-Gadžo.

Izvan okvira zakona

Prašović-Gadžo je dodala da se Radio-televizija Federacije BiH treba vratiti u zakonske okvire te da klub SBB-a neće podržati ove izvještaje.

Iz HDZ-a su također kritikovali na nezakonitosti u FTV-u.

Asim Kamber (SDA) je rekao da je svjestan većine kritika, ali da se vide neki pozitivni pomaci.

- Problemi sežu ovdje puno dalje. Neki se sjećaju kada je 2002. godine visoki predstavnik Volfgang Petrić proglasio zakon o ova tri servisa. On je nagovijestio uspostavljanje jedne korporacije koja je trebala biti svojevrsni most između ova tri servisa, voditi računa o finansijama i zakonitosti, ali to se nije desilo i danas smo tu gdje jesmo. Najveći problem ima Federalna televizija, koja mora svake godine izdvajati oko 5.000.000 KM samo za najam prostora. Moramo biti svjesni da će ova televizija prije ili kasnije doći u situaciju da traži opstojnost u budžetu - kazao je Kamber.

Sanela Prašović-Gadžo je ukazala da FTV ne uplaćuje 25 posto RTV takse, koje je potrebno da proslijedi BHRT-u, jednako kao i RTRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.