POSEBNA SJEDNICA NSRS

Kalabuhov se obrušio na međunarodnu zajednicu: Njihova uloga je destruktivna, imaju sebične želje

Rusija se zalaže za što skorije ukidanje Ureda visokog predstavnika, rekao je Kalabuhov

Kalabuhov: Velika mi je čast što sam danas prisutan kao gost u najvišem zakonodavnom tijelu RS. Screenshot

H. J. I.-A. O.

6.6.2022

Nakon člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u NSRS se obratio ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov. 

- Velika mi je čast što sam danas prisutan kao gost u najvišem zakonodavnom tijelu RS. Koliko mi je poznato ovo je prvo zvanično obraćanje ruskog ambasadora u ovoj sali i za to sam posebno zahvalan. Narodna skupština je jedan od temelja RS. Više od 30 godina u 10 saziva ovog Parlamenta, predstavnici ideoloških različitih političkih stranaka donose ključne odluke za dobrodit građana RS i njen uspješan razvoj - rekao je Kalabuhov. 



"Dalekosežne opasne posljedice"

Kako je Kalabuhov istakao,Rusija kao država, garant Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH iz 1995. godine doslijedno se zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstruktivna naroda i dva entiteta od kojih je sastavljena BiH u skladu sa stavom 3. člana 1 Dejtonskog Ustava.

- Uvjereni smo da decentralizirana arhitektura BiH predviđena Dejtonskim sporazumom osigurava normalno funkcioniranje oba entiteta i predstavlja oblik za miran i obostrano koristan suživot Bošnjaka, Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda BiH, ostalih i građana u okviru jedinstvene i suverene države.

Smatramo da propisani u Ustavu demokratski principi odlučivanja od strane samih bh. strana, koje se temlje na dijalogu, na osnovu međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa, uključujući po pitanju izmjene samog Ustava nemaju alternative. Smatramo da će svako vanjsko uplitanje, pogotovo nametanje rješenja suprotnih lokalnom mentalitetu i historijskoj stvarnosti imati dalekosežne opasne posljedice - rekao je ambasador Rusije. 


Ukidanje OHR-a

U toku obraćanja, Kalabuhov je konstatovao i "destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice". 

- Nažalost moramo konstatovati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zaednice koji je neodgovorno izabrao put podrivanja napretka u postkonfliktim stabilizacijskim nastojanjima. Sebična želja da se implementira njihova politička agenda u BiH prvenstveno kroz nametljivo promicanje euroatlantskih integracija dovela je Zapad do pogubnog kursa ka eroziji Dejtonskog sporazuma, što se odražava u neuravnoteženom odnosu prema političkim subjektima u BiH.

Već je došlo do toga da želja RS da odbrani svoj dejtonski status u okviru BiH sama po sebi se proglašava antidejtonskom. Ovo je u najmanju ruku apsurdno. Vidimo duboke probleme u FBiH gdje se podstiču takve prakse zbog kojih se krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje u pojedinim organima vlasti.

Došlo je vrijeme da se puna odgovornost za budućnost BiH prenese na predstavnike konstitutivnih naroda. Rusija se zalaže za što skorije ukidanje Ureda visokog predstavnika, pogotovo što su u uslovima ostavke posljednjeg visokog predstavnika Valentina Incka i odsustvo njegovog nasljednika funkcionalne strukture tim prije neshvatljive - rekao je Kalabuhov.

Rekao je da pojedini predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju da dovedu bh. javnost u zabludu "zlonamjerno lažnim izjavama".

- Da je odluka upravnog odbora i to na nivou pojedinih ambasadora navodno dovoljna za takozvano imenovanje bez presedana njemačkog državljanina Kristijana Šmita na mjesto visokog predstavnika. Kandidature svih visokih predstavnika bez izuzetka bile su odobrene u Vijeću bezbjednosti UN-a relevantnim rezolucijama – rekao je. 

Poručio je da visoko cijene principijelan stav institucija rukovodstva RS i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji se kako on kaže zalažu striktno za norme međunarodnog prava.

Kalabuhov je rekao da je neupitno da bilo njegove takozvane akcije usmjerene protiv poitičara ili demokratski formirane institucije BiH ili entiteta ne mogu se smatrati legitimnim.

- Poštujemo suvereno pravo BiH da realizuje svoje vanjsko-političke prioritete uz poštovanje relevantno-pravnog poretka, ali i mi imamo pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju hipotetičkog pristupanja BiH političkim i vojnio-političkim savezima koje sprovode neprijateljsku i tim prije agresivnu liniju prema Ruskoj Federaciji. Rusija je zainteresovana za jačanje obostrane saradnje sa BiH. Ne možemo se složiti sa tvrdnjom da razvoj ili veza entiteta može biti usmjeren jedno protiv drugog. Riječ je između ostalog o našoj spremnosti da proširimo veze sa Bošnjacima i Hrvatima, kao dva od tri konstitutivna naroda i da u najvećoj mogućoj mjeri iskoristimo potencijale za ove svrhe – kaže on.

Igor Kalabuhov kazao je da je nesumnjivo da je RS njihov ključni ekonomski partner u BiH.

- Naši privredni subjekti su zainteresovani i da obostrano razvijaju privredni posao. U skladu s postignutim dogovorima radimo sve neophodno za što skorije otvaranje u Banjoj Luci kancelarije ambasade Ruske Federacije ovdje kao i ogranka Ruskog centra, izgradnja rusko-srpskog hrama – kazao je Kalabuhov.

On je dodao da Rusija BiH svrtava u prijateljske države, produžetak ugovora o snabdjevanju plinom je samo jedan primjer.

Dodao je da je saradnja sa Rusijom u interesu svih građana BiH.

Također, naglasio je solidarnost o suzbijanju falsifikovanja historije Drugog svjetskog rata.

- Trenutno to je posebno aktuelno, jer cijeli kolektivni napad, propagandna mašina s kojom raspolaže licemjerno i besramno iskrivljuje ciljeve „ruske specijalne vojne operacije“ u Ukrajini – dodao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.