SARAJEVO

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Raspravljat će se o Zakonu o plaćama i naknadama

Na dnevnom redu su i revizorski izvještaji 73 državne institucije za 2020. godinu koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH, a među njima je i izvještaj VSTV-a

Na poslanička pitanja zastupnika odgovarao samo ministar Selmo Cikotić. FENA

Piše: S. S.

7.6.2022

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će se raspravljati o inicijativi zastupnika kojom je zatraženo od Vijeća ministara BiH da najkasnije u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona BiH kojim će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, koju je predložio Denis Zvizdić (NiP).

Izborni zakon

Na dnevnom redu su i revizorski izvještaji 73 državne institucije za 2020. godinu koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH, a među njima je i izvještaj VSTV-a, kao i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu, ali i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Raspravljat će se o inicijativi Edite Đapo, Saše Magazinovića i Jasmina Emrića kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od 15 dana usvoji Odluku kojom se suspendira carinska stopa na uvoz električnih i značajno umanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila.

Na sjednici se trebalo raspravljati i o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, te o izmjenama koje se tiču smanjenja unutarstranačkog praga sa 20 na 10 posto, ali će se se raspravljati samo o negativnom mišljenju komisije, s obzirom da je Ustavopravna komisija dala negativno mišljenje o ovim tačkama.

Na dnevni red je dodana je i tačka koja se tiče izmjena Izbornog zakona koju je predložio Nenad Nešić.

Poslanička pitanja

Sjednice je počela poslaničkim pitanjima, a Vlatko Glavaš (DF) je upitao ministricu civilnih poslova Ankicu Gudeljević koliko je novca izdvojeno za vrijeme privremenog finansiranja sportskim kolektivima.

Mirko Šarović (SDS) je upitao predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju šta je uradio povodom zabrane ulaska u BiH pojedinih građana Srbije.

Saša Magazinović (SDP BiH) je postavio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Zorana Tegeltiju o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe i šta se postiglo vezano za pristup Eurotransplantu.

Jasmin Emrić (NES BiH) je pitao zašto se kasnilo sa usvajanjem nacrta budžeta.

Na sjednici je od ministara bio samo Selmo Cikotić, pa nije bilo odgovora na većinu pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.