OSMISLILI PAKET

HDZ BiH i SDA u HNK mijenjaju pravila: Policiju u Hercegovini će voditi komesar i njegov zamjenik?

Ako finaliziraju dogovor, otkočit će i izbor i imenovanje Nezavisnog odbora

Sjedište MUP-a HNK u Mostaru: Godinama obezglavljeni. Arhiv "Avaza"

Piše: M.Sm.

7.6.2022

U raspetljavanju višegodišnje trakavice oko izbora policijskog komesara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, priče čija je suština, u najkraćem, hoće li na vrhu policijskog aparata biti Hrvat ili Bošnjak, dogodio se neočekivani obrat.

Tako je pregovarački proces između vladajućih SDA i HDZ BiH u HNK, koji vode timovi u najjačem sastavu, predvođeni čelnicima, Stjepanom Boškovićem i Edinom Mušićem, a čija se finalizacija očekuje danas iznjedrio  cijeli paket konačnog rješenja, koji predviđa, čak, i  uvođenje zamjenika komesara policije.


Nova rukovodna pozicija

Riječ je o rukovodnoj poziciji kakvu postojeća zakonska rješenja ne prepoznaju i koja, zapravo, ne postoji ni u jednom kantonalnom MUP-u!


Stoga, kako nam je potvrđeno iz pregovaračkih timova obje stranke, za realizaciju ovog paketa neohodno je, najprije, izmjeniti Zakon o unutrašnjim poslovima HNK. Nakon toga bi „odledili“ proces izbora i imenovanja Nezavisnog odbora, a potom izbor komesara i zamjenika komesara.



Političko činovanje

Također, uz Zakon o MUP-u, pred skupštinskim zastupnicima,a  nakon što to Vlada „aminuje“, našle bi se i izmjene  Zakona o policijskim službenicima i to zbog procedure dodjele činova.

U kuloarima se iznosi da se radi o svojevrsnom političkom činovanju, a na koncu, u paketu je i konkurs za prijem kadeta i policijskih inspektora, kojih u ovom trenutku, nedostaje, čak, 250.


Stjepan Bošković, predsjednik KO HDZ BiH HNK kazao nam je da „materijal koji je na stolu još nije zreo za objelodanjivanje“.


-Sačekajmo utorak kada bismo trebali sve pripremiti za Vladu-rekao nam je Bošković.



Sve opcije na stolu

Na našu konstataciju da će HNK , ako se dogovore, biti prvi kanton koji će imati i zamjenika policijskog komesara, Bošković je odgovorio:


„Bit ćemo zadnji kanton koji će dobiti komesara. Moguće je i da se uvede taj institut zamjenika, sve opcije su na stolu“.


S druge strane, Mušić nije odgovarao na naše pozive i poruke, a u finalizaciji brušenja paketa zapelo je, kako saznajemo, u vezi izbora članova Nezavisnog odbora, procesa koji je lani zastao nakon intervjua prijavljenih kandidata, jer su se obje strane usmjerile na to kome će se „prikloniti“ sedmi član iz reda Srba ili, pak, ostalih.


Također, posljednje informacije ukazuju na to da će, u slučaju da će se izmjene zakonskih rješenja , neophodnih, za realizaciju „paketa“ pred Vladom HNK, umjesto sutra, naći u petak.



Izbile varnice

Podsjetimo, prije tačno godinu između koalicijskih partnera su izbile prave varnice, kada su iz HDZ-a, bili odlučni kao v.d.komesara imenovati Marija Zovku, načelnika PU Čapljina, koji, umjesto čina glavnog inspektora, ima čin samostalnog inspektora.


Zanimljivo, čin glavnog inspektora, trenutno, u MUP-u HNK imaju samo dvojica Bošnjaka.


Izbor policijskog komesara u HNK vječiti je kamen spoticanja između HDZ BiH i SDA. Cijeli mandat posljednjeg komesara, Ilije Lasića bio je obilježen sudskim procesom, zbog , kako je to pravomoćno presuđeno, nezakonitog imenovanja.


Prethodno je Dragan Brkić povukao kandidaturu, nakon što su tada iz SDA i SDP iznosili da je narušen nacionalni balans u policijskim strukturama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.