ANALITIČAR IZ ZAGREBA

Gjenero za "Avaz" o novim sankcijama SAD bh. političarima: Dodavanje Marinka Čavare na crnu listu nije nikakvo iznenađenje

Vidjet ćemo, doduše, jesu li Čovićevi dani stvarno odbrojeni, te postoji li mogućnost da ga ne naslijedi „kandidat kontinuiteta”, dakle netko tko pripada korupcijskoj hobotnici

Gjenero: Stavljanje Čavare na listu nije iznenađenje. Avaz

Piše: M. Aš.

8.6.2022

Politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero prokomentirao je za "Avaz" nove sankcije SAD bh. političarima, ali prije svega, obrazloženje State Departmenta zbog čega je na listu stavljen i predsjednik Federacije Marinko Čavara.


Obnoviti savezništvo Hrvata i Bošnjaka

Nakon što su već izrečene američke sankcije Gordani Tadić, nakon što u nekima od europskih parlamenata politiku Dragana Čovića izjednačavaju s onom njegova prijatelja Milorada Dodika, u razbijanju Bosne i Hercegovine, te nakon što SAD ne skrivaju da Čovića smatraju glavnim krivcem propasti pregovora o reformi izbornog zakonodavstva, dodavanje Marinka Čavare, marginalnog HDZ-ovog političara, koji, međutim, zauzima relevantnu poziciju Predsjednika Federacije BiH, nisu nikakvo iznenađenje - kaže Gjenero.

Kako kaže, Američka administracija objavila je svoju odluku, istovremeno kad su iz krugova demokratske politike u Zagrebu počeli dolaziti signali da bi netko drugi, a ne Čović, trebao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i to takav političar koji je sposoban sklapati kompromise i obnoviti savezništvo Hrvata i Bošnjaka, ne protiv Srba, nego u korist jedinstvene i funkcionalne BiH.


Ostao bez većine saveznika

  - Vidjet ćemo, doduše, jesu li Čovićevi dani stvarno odbrojeni, te postoji li mogućnost da ga ne naslijedi „kandidat kontinuiteta”, dakle netko tko pripada korupcijskoj hobotnici koju je u dugom prethodnom razdoblju kontrolirao Čović.  Međutim, jasno je da je on ostao bez većine saveznika, i da su mu preostali samo Milorad Dodik, koji ni sam ne zna kakva je njegova sudbina, Aleksandar Vučić koji ima prečih problema od bavljenja svojim mostarskim klijentom, te Vladimir Putin i njegova sljedba, a vidimo da je sada Rusija stvarno daleko, jer Putinov izaslanik ne može doći niti do Beograda, kamo li do Sarajeva, Banja Luke ili Mostara. Naravno, preostao mu je i zagrebački saveznik, Zoran Milanović, koji je i sam u sve dubljoj izolaciji - kaže Gjenero.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.