POREZNA UPRAVA FBIH

Za pet mjeseci izvršeno 1.717 brzih kontrola: Otkrivena 362 radnika na crno

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti

Kontrola inspekcije. AVAZ

A. O.

7.6.2022

Provodeći aktivnost inspekcijskog nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Federacije BiH u periodu januar-maj 2022. godine izvršili ukupno 1.717 brzih kontrola, takozvanih akcija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno. 

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.


Fiskalni računi

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su ukupno 362 neprijavljena radnika, 414 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 72 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 107 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćena su 204 poslovna objekata koji nisu otvoreni dok poslodavci zatečene radnike koji su radili na crno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi i dok nisu otklonili ostale utvrđene nepravilnosti. 


Prekršajni nalozi

U 745 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 1.968.322 KM.

U 14 slučajeva, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzori su završeni uz asistenciju policije.

Kontrola zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije bit će nastavljena i u narednom periodu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.