NESTALO PARA

Vlada HNK se dodatno zadužuje za 12 miliona maraka

Raniji kredit od Saudijskog fonda za razvoj od 32 miliona KM bolnicama nije dovoljan

Sa sastanka: Herceg, Faladžić i Opsenica. Vlada HNK

Piše: M.Sm.

7.6.2022

Kantonalna vlada će u cijelosti finansirati dodatno kreditno zaduženje u iznosu od 12 miliona KM za tri bolnice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu!

Rečeno je to u saopćenju Vlade HNK, a nakon sastanka premijera Nevenka Hercega, ministara finansija i zdravstva, Adnana Faladžića i Gorana Opsenice sa čelnicima tri bolnice, SKB Mostar, „Dr.Safet Mujić“ i Općom bolnicom Konjic, Antom Kvesićem, Zlatkom Guzinom  i Dženanom Leparom.

- Na sastanku je razgovarano o poteškoćama s kojima su direktori ovih zdravstvenih ustanova suočeni kada je u pitanju realiziranje projekata koji se finansiraju kreditom Saudijskog fonda za razvoj.


Sa sastanka s direktorima bolnica. Vlada HNK

Kazali su kako zbog snažnih poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena moraju zatražiti dodatna sredstva kako bi započeti projekti bili realizirani.

Budući da je Vlada na prošloj sjednici, razmatrajući informaciju resornog ministarstva već bila upoznata o ovoj problematici, na današnjem je sastanku ponovo iskazana spremnost da se hitno poduzmu potrebne aktivnosti za dobivanjem dodatnog kredita u iznosu od 12 miliona KM kako ne bi došlo do zastoja u izgradnji novih i opremanju postojećih kapaciteta u ove tri zdravstvene ustanove-rečeno je u saopćenju.

Podsjetimo, u aprilu 2018.godine, zastupnici u Skupštini HNK su podržali kreditno zaduženje u iznosu od 32 miliona KM iz Saudijskog fonda za razvoj za ove tri bolnice.



Sa sastanka: Guzin, Kvesić i Lepara. Vlada HNK

Iz tih kreditnih sredstava finansira se izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti-Pedijatrije SKB Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela u „Dr. Safet Mujić“ Mostar i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic.

- To su projekti  od iznimnog značaja za sve građane našeg Kantona, te je stoga neupitna naša spremnost da, kao i kod postojećeg kredita, i za novi kredit preuzmemo sve obaveze o čemu ćemo već sutra na sjednici Vlade donijeti potrebnu odluku i uputiti je u daljnju skupštinsku proceduru - zajedničko je stajalište Hercega,Opsenice i Faladžića.

Iz Vlade HNK su naveli da su se Kvesić, Guzin i Lepara zahvalili predstavnicima Vlade na razumijevanju i iskazanoj spremnosti da se hitno pokrenu potrebne procedure kako bi se za završetak započetih projekata osigurala potrebna sredstva i to: za izgradnju i opremanje Pedijatrije SKB Mostar 7,6 miliona KM, za obnovu i opremanje više odjela u „Dr. Safet Mujić“ 3,6 miliona KM te za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,2 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.