REAKCIJE

Stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević za “Avaz”: Evropska sigurnost se brani na teritoriji Bosne i Hercegovine

Mi u BiH se nalazimo u nezavidnom položaju jer smo interesantni i jednim i drugim, jer smo razjedinjeni, jer imamo političke destabilizatore, sigurnosne provokatore i pasivne menadžmente, kaže Dizdarević

Dizdarević: Razjedinjeni smo. Avaz

Piše: A. Bajramović

7.6.2022

Već duže vrijeme svjedočimo stvaranju novih granica između istoka i zapada, a BiH je u nezavidnom položaju zato što je interesantna i jednima, i drugima. Ovo je za “Avaz” kazao stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević, komentirajući izolaciju Rusije i proruskih političara na Balkanu, zatvaranjem zračnog prostora iznad istočne Evrope.

Evropska sigurnost

- Mi u BiH se nalazimo u nezavidnom položaju jer smo interesantni i jednim i drugim, jer smo razjedinjeni, jer imamo političke destabilizatore, sigurnosne provokatore i pasivne menadžmente. Ono što je naša olakšavajuća okolnost je što se trenutna regionalna sigurnost, evropska sigurnost, brani na teritoriju BiH i to političkim, hibridnim, odnosno specijalnim i obavještajnim igrama – kaže Dizdarević.

On dodaje kako ne treba žuriti sa zaključcima nakon što su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zatvaranjem svog zračnog prostora, spriječile posjetu ruskog ministra Sergeja Lavrova Srbiji. Već i sama najava njegovog dolaska izazvala je verbalne sukobe na političkoj sceni BiH.

- Svaki dolazak visokog zvaničnika Rusije na ovim prostorima izaziva jednu vrstu opreza, osobito kada imamo u vidu sav uticaj koji ta država nastoji ostvariti i njenu potrebu za destabilizacijom. Međutim, veoma je interesantna licemjerna politika pojedinih političara, koji ukazuju da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, da osuđuju takav čin, a onda jedva čekaju da sjednu za sto i zaigraju istu pricu. To je sigurnosni momenat koji se mora pratiti i na takve elemente naši kontraobavještajci moraju obratiti pažnju – dodaje Dizdarević.


Državni udar

Upravo Rusija je stajala iza pokušaja državnog udara u nekim zemljama koje su Lavrovu zabranile let, pa njihovu odluku naš sagovornik smatra očekivanom i opravdanom.

- Nemojmo zaboraviti da je upravo Rusija koordinirala, preko avojih operativaca, pokušaje državnog udara u tim zemljama unazad nekoliko godina. To je zapravo dosljedna politička odluka kao nastavak jedne vrste sankcija koje se primjenjuju prema zemlji koja je izvršila čin agresije na jednu suverenu državu – pojašnjava Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.