ŽESTOKA RASPRAVA

Lovrinović: Ako se priča o integritetu izbornog procesa zašto se ne priča o kompenzacijskom mandatu?

Danas će ovaj Izborni zakon završiti u smeću, žao mi je mog truda, žao mi je truda eksperata i žao mi je Bosne i Hercegovine, jer neće imati bolji i napredniji Izborni zakon, rekla je Čolo

Lovrinović: Ako se priča o integritetu izbornog procesa zašto se ne priča o kompenzacijskom mandatu?. SCREENSHOT: BHRT

Piše: S. S.

7.6.2022

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH se vodila žestoka rasprava o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o izmjenama Izbornog zakona koje je na osnovu rada Interresorne radne grupe predložila grupa zastupnika.

Alma Čolo (SDA) je rekla da je komisija oborila principe zbog članova HDZ-a i SNSD-a.

Mišljenje Venecijanske komisije

- U ovom prijedlogu su implementirane su sve preporuke Venecijanske komisije, a mi to ne ispunjavamo, jer mislimo da ne trebamo da ispunimo prioritet jedan, mislimo da ne trebamo da ispunjavamo obaveze kao članovi Vijeća Evrope, ne trebamo da ispunjavamo mišljenja Venecijanske komisije koju čine vrhunski stručnjaci. Ne mogu da se pomirim s tim da mi ne trebamo da ispunjavamo niti jednu obaveznu i da živimo na izolovanom ostrvu mimo ostalog izolovanog svijeta. Danas će ovaj zakon završiti u smeću, žao mi je mog truda, žao mi je truda eksperata i žao mi je Bosne i Hercegovine, jer neće imati bolji i napredniji Izborni zakon - rekla je Čolo.

Nikola Lovrinović (HDZ BiH) je rekao da pravo na svoje viđenje demokratskog procesa ima svaki zastupnik i može da razmišlja svako kako god želi. Upitao je da kada je riječ o integritetu izbornog procesa zašto se ne priča o izbornom pragu, o preferencijama, kompenzacijskom mandatu, s obzirom da je trećina zastupnika izabrana kompenzacijom.

Ko je dao veći doprinos?

Mirjana Marinković-Lepić je rekla da, iako je izabrana kompenzacijskim mandatom da je dala veći doprinos od većine koji su izabrani direktno.

- Prema tome mislim da je degutantno više da pričate četiri godine o tome ko je izabran direktno. Dijelim mišljenje da ne trebamo biti niti u jednoj međunarodnoj organizaciji ako ne prihvatamo njihove prinicipe, jer ovdje nema ništa što nije u skladu s Ustavom.

Oglasio se ponovo Nikola Lovrinović (HDZ BiH).

- Trećina zastupnika je izabrana kompenzacijom. U ime koga Vi govorite? Mene je neko izabrao, a ko je Vas izabrao? Predsjednik stranke? Predsjednik stranke Vas je doveo. Pročitajte šta je bila namjera kompenzacijskom mandata. Nije ovo bila namjera, nego da se zadovolji minimalna kvota nekog naroda, a ovo je trećina doma i onda pričamo o vrijednosti glasa. Imate osobe koje sa 19. mjesta na listi dođe u parlament, a deset ljudi ima više glasova od njeg ili napusti stranku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.