SAZNAJEMO

Policija otkrila lažne bombaše: Identificirane dvije osobe, jedna živi u BiH

Osoba iz Bosne i Hercegovine kopirala sadržaje koje je dobivala od saradnika iz EU

Pripadnici FUP-a angažirani na slučaju. Arhiva

Piše: M. Aščić

7.6.2022

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini otkrile su ko stoji iza lažnih dojava o postavljenim bombama širom države, a koje su prethodnih dana stizale s maila iz jedne evropske države, saznaje "Avaz".

Brojne adrese

Prema informacijama "Avaza", policija je uspjela identificirati dvije osobe koje su učestvovale u ovim nezakonitim radnjama, izazivanju panike i unošenja straha među građane. Prijeteće poruke upućene su na adrese pravosudnih i školskih ustanova, policije, vlada...

Saznajemo da je jedna osoba, koja je slala mail s prijetećim porukama, identificirana u jednoj evropskoj zemlji, a mailove je slala s domene jedne strane kompanije. U istragu su već uključeni i pripadnici Interpola i Europola te su naređeni njeno hapšenje i pretres imovine.

Isto važi i za osobu iz Bosne i Hercegovine (grad poznat redakciji), koja je, kako saznajemo, kopirala sadržaje koje je dobivala od saradnika iz inozemstva, kao i adrese bh. institucija kojima je prijećeno.

Nalog tužilaštava

Obje osobe već su poznate policijskim organima i otkrivena je njihova međusobna komunikacija.

Pitanje je dana kada će biti pod kontrolom policije. U ovu istragu uključeni su pripadnici Federalne uprave policije, u saradnji s državnim i kantonalnim tužilaštvima.

Šta piše

Podsjećamo, u prijetećim porukama je pisalo:

- Na ovaj korak su nas natjerale vlasti BiH svojom antiruskom politikom i nasrtajem na naš bratski srpski narod u RS. NATO vam neće pomoći. Utičite na svoju vladu ako ne želite kao u Ukrajini. S poštovanjem, FSB.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.